Diëtiste Karine Hoenderdos heeft in een column op de website Nieuws voor diëtisten gereageerd op het nieuwe boek van Louise Fresco. Vooral de visie van Louise Fresco over de slechte bijenstand schiet bij Karine in het verkeerde keelgat. Lees haar column hieronder.
Louise Fresco, landbouwhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een nieuw boek geschreven: 'Hamburgers in het paradijs'. Het is een pleidooi voor een nuchtere, economische visie op het voeden van de groeiende wereldbevolking, voor nu en in de toekomst.
Fresco vindt dat we moeten accepteren dat er soms geen perfecte oplossing is. Daarom vindt ze biologische landbouw een schattige hobby, maar niet een geschikte optie voor de wereld. Ze pleit juist voor grootschalige landbouw en veeteelt en is optimistisch over hun capaciteit om ieder mens in de wereld te kunnen voeden.
Dat is fijn, dat optimisme. En met een pragmatische insteek kan ik ook nog wel leven, al vind ik dat Fresco pijnlijke onderwerpen als milieuschade, dierenleed en antibioticaresistentie wel heel gemakkelijk onder het pas gestofzuigde kleedje wegschuift.
Maar dan, op pagina 393 van het boek. Fresco erkent daar dat het slecht gaat met de bijen. Ze erkent ook dat chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en andere chemicaliën een ongunstig effect hebben op bijen. Er is 'wel enige reden tot zorg' zegt ze eufemistisch, maar we moeten niet in paniek raken als de bijen uitsterven. Fresco denkt in haar wijsheid dat andere insecten wel de rol van bestuiver kunnen overnemen en dat het sowieso niet zo erg is omdat veel landbouwgewassen - zoals granen en aardappelen - toch niet afhankelijk zijn van bestuiving. Fresco geeft toe dat een gebrek aan bijen wel de fruitteelt in gevaar brengen. Maar 'Fruit, hoe nuttig en lekker ook, is niet het meest doorslaggevend om de wereld te voeden.'
En hier begint mijn innerlijke diëtist woedend te briesen. Hoe durft Fresco een productgroep die al sinds het begin van de mensheid op het menu staat, losjes weg te wuiven? Hoe durft ze die prachtige, kleurige pakketjes aan vitamines, vezels en bioactieve stoffen vaarwel te zeggen? Hoe durft ze te denken dat het weglaten van fruit geen invloed heeft op onze voedingstoestand, op onze gezondheid? Hoe durft ze te denken dat aardappelen en granen en hamburgers wél mogen bestaan in het aards paradijs?
Ik weet het, in de bijbel is de appel ook al de slechterik. Maar dit gaat te ver. Een paradijs zonder appel? Dat is geen paradijs.
Bron: Nieuws voor diëtisten
Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid
- Sales Manager / Trader
- In- Verkoper Tuinplanten
- Aardbei-veredelaar
- Inkoper / Verkoper BIO groente en fruit
- New business manager
- Internationale Senior Retail Account Manager
- Mango trader
- Commercieel medewerker binnendienst
- Vestigingsmanager / Arbeidsmanager
Column diëtiste Karine Hoenderdos:
"Hoe durft Louise Fresco te denken dat weglaten van fruit geen invloed heeft op onze voedingstoestand?"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"
- 2023-09-13 "Het dauwlaagje is het visitekaartje van de Westlandse druif"
- 2023-09-13 Prijsverschil in de supermarkt staat groei van biologische tafelaardappelen in de weg
- 2023-09-13 "10 tot 20 procent lagere afzet bio-kruiden"
- 2023-09-13 Biologische Peruaanse bananenpuree op de markt