Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column diëtiste Karine Hoenderdos:

"Hoe durft Louise Fresco te denken dat weglaten van fruit geen invloed heeft op onze voedingstoestand?"

Diëtiste Karine Hoenderdos heeft in een column op de website Nieuws voor diëtisten gereageerd op het nieuwe boek van Louise Fresco. Vooral de visie van Louise Fresco over de slechte bijenstand schiet bij Karine in het verkeerde keelgat. Lees haar column hieronder.

Louise Fresco, landbouwhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een nieuw boek geschreven: 'Hamburgers in het paradijs'. Het is een pleidooi voor een nuchtere, economische visie op het voeden van de groeiende wereldbevolking, voor nu en in de toekomst.

Fresco vindt dat we moeten accepteren dat er soms geen perfecte oplossing is. Daarom vindt ze biologische landbouw een schattige hobby, maar niet een geschikte optie voor de wereld. Ze pleit juist voor grootschalige landbouw en veeteelt en is optimistisch over hun capaciteit om ieder mens in de wereld te kunnen voeden.

Dat is fijn, dat optimisme. En met een pragmatische insteek kan ik ook nog wel leven, al vind ik dat Fresco pijnlijke onderwerpen als milieuschade, dierenleed en antibioticaresistentie wel heel gemakkelijk onder het pas gestofzuigde kleedje wegschuift.

Maar dan, op pagina 393 van het boek. Fresco erkent daar dat het slecht gaat met de bijen. Ze erkent ook dat chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en andere chemicaliën een ongunstig effect hebben op bijen. Er is 'wel enige reden tot zorg' zegt ze eufemistisch, maar we moeten niet in paniek raken als de bijen uitsterven. Fresco denkt in haar wijsheid dat andere insecten wel de rol van bestuiver kunnen overnemen en dat het sowieso niet zo erg is omdat veel landbouwgewassen - zoals granen en aardappelen - toch niet afhankelijk zijn van bestuiving. Fresco geeft toe dat een gebrek aan bijen wel de fruitteelt in gevaar brengen. Maar 'Fruit, hoe nuttig en lekker ook, is niet het meest doorslaggevend om de wereld te voeden.'

En hier begint mijn innerlijke diëtist woedend te briesen. Hoe durft Fresco een productgroep die al sinds het begin van de mensheid op het menu staat, losjes weg te wuiven? Hoe durft ze die prachtige, kleurige pakketjes aan vitamines, vezels en bioactieve stoffen vaarwel te zeggen? Hoe durft ze te denken dat het weglaten van fruit geen invloed heeft op onze voedingstoestand, op onze gezondheid? Hoe durft ze te denken dat aardappelen en granen en hamburgers wél mogen bestaan in het aards paradijs?

Ik weet het, in de bijbel is de appel ook al de slechterik. Maar dit gaat te ver. Een paradijs zonder appel? Dat is geen paradijs.

Bron: Nieuws voor diëtisten
Publicatiedatum: