Diëtiste Karine Hoenderdos heeft in een column op de website Nieuws voor diëtisten gereageerd op het nieuwe boek van Louise Fresco. Vooral de visie van Louise Fresco over de slechte bijenstand schiet bij Karine in het verkeerde keelgat. Lees haar column hieronder.
Louise Fresco, landbouwhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een nieuw boek geschreven: 'Hamburgers in het paradijs'. Het is een pleidooi voor een nuchtere, economische visie op het voeden van de groeiende wereldbevolking, voor nu en in de toekomst.
Fresco vindt dat we moeten accepteren dat er soms geen perfecte oplossing is. Daarom vindt ze biologische landbouw een schattige hobby, maar niet een geschikte optie voor de wereld. Ze pleit juist voor grootschalige landbouw en veeteelt en is optimistisch over hun capaciteit om ieder mens in de wereld te kunnen voeden.
Dat is fijn, dat optimisme. En met een pragmatische insteek kan ik ook nog wel leven, al vind ik dat Fresco pijnlijke onderwerpen als milieuschade, dierenleed en antibioticaresistentie wel heel gemakkelijk onder het pas gestofzuigde kleedje wegschuift.
Maar dan, op pagina 393 van het boek. Fresco erkent daar dat het slecht gaat met de bijen. Ze erkent ook dat chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en andere chemicaliën een ongunstig effect hebben op bijen. Er is 'wel enige reden tot zorg' zegt ze eufemistisch, maar we moeten niet in paniek raken als de bijen uitsterven. Fresco denkt in haar wijsheid dat andere insecten wel de rol van bestuiver kunnen overnemen en dat het sowieso niet zo erg is omdat veel landbouwgewassen - zoals granen en aardappelen - toch niet afhankelijk zijn van bestuiving. Fresco geeft toe dat een gebrek aan bijen wel de fruitteelt in gevaar brengen. Maar 'Fruit, hoe nuttig en lekker ook, is niet het meest doorslaggevend om de wereld te voeden.'
En hier begint mijn innerlijke diëtist woedend te briesen. Hoe durft Fresco een productgroep die al sinds het begin van de mensheid op het menu staat, losjes weg te wuiven? Hoe durft ze die prachtige, kleurige pakketjes aan vitamines, vezels en bioactieve stoffen vaarwel te zeggen? Hoe durft ze te denken dat het weglaten van fruit geen invloed heeft op onze voedingstoestand, op onze gezondheid? Hoe durft ze te denken dat aardappelen en granen en hamburgers wél mogen bestaan in het aards paradijs?
Ik weet het, in de bijbel is de appel ook al de slechterik. Maar dit gaat te ver. Een paradijs zonder appel? Dat is geen paradijs.
Bron: Nieuws voor diëtisten
Column diëtiste Karine Hoenderdos:
"Hoe durft Louise Fresco te denken dat weglaten van fruit geen invloed heeft op onze voedingstoestand?"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-25 Kansen voor biologische teelt van Cantaloupe-meloenen
- 2022-05-25 "Tijdens de langdurige bewaring wordt het kaf van het koren gescheiden"
- 2022-05-25 Catalaans bedrijf maakt eetbare verpakkingen
- 2022-05-24 "Komend seizoen breiden we de teelt van bio-zoete aardappelen in Portugal met 30 hectare uit"
- 2022-05-23 Piekopbrengst voor bio-blauwe bessen in Californië en Georgia
- 2022-05-23 Groente & Fruitbrigade opent derde locatie in IJsselmuiden
- 2022-05-20 Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- 2022-05-20 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-20 "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende, maar ook zeer passende stap"
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden