
Abonneren
Vacatures
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Verslag discussie tijdens Springtij Festival
Voeding, de queeste voor de biologisch koers
Queeste betekent: 'een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak'. Een mooie toepasselijke titel voor Deborah en Mike. De sleutel van het succes van de Ronde tafel is dat ze het dichtbij zichzelf, dichtbij de mensen zelf houden. Ze spreken uit eigen ervaring. Deborah produceert al jarenlang fruitsmoothies op basis van Nederlandse appelen en bessen en Mike werkt met biologische producten uit Noord-Holland.
Deborah en Mike hebben vorig jaar geëist dat Voedsel een thema is op Springtij Festival waar de top 250 van industrie, overheid, wetenschap, milieuorganisaties en financiële sector bijeenkomt 4 dagenlang op Terschelling. Daar delen ze de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, biodiversiteit, energie, economie en leiderschap. Deborah en Mike: "Het thema Voedsel was er dit jaar en het voedsel tijdens het festival was al de helft minder aan hoeveelheid vlees, vis en er waren groenten geteeld op het eiland voor Springtij Festival." Ze zetten mensen zelf aan het denken en aan het werk, dat hebben ze al laten zien tijdens drie bijendiners die georganiseerd zijn en de BIJles met als doel aandacht vestigen op het jaar van de bij. Het heeft resultaat opgeleverd. Bijendiner en de BIJles krijgt een groter doel.
Het begin van de Ronde tafel begon met drie vragen. De eerste: 'Wat is verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch?' Deborah merkt keer op keer dat mensen het verschil niet weten. Ze voegde er aan toe: '60 jaar terug waren er nauwelijks chemische gewasbeschermingsmiddelen, was landbouw biologisch. Toen kwamen chemische gewasbeschermingsmiddelen, de vlag ging uit want we konden monden voeden. Alleen was niet duidelijk dat we daarmee de aarde verpesten, dat we er als mens ziek van worden. Ze wisten het niet.' De tweede vraag: Waarom 'Voeding', als queeste voor biologische koers?' Het antwoord van Deborah en Mike: Eten moeten we allemaal, een paar keer per dag zelfs. Ga je natuurlijker eten dan wil je ook niet meer iedere 6 weken je haar verven, of stop je met roken en daar is de industrie niet bij gebaat, die wil meer produceren. Dus biologische voeding daar is de gehele industrie op tegen. De derde vraag die ze stelden was: 'Waar vandaan komt het zaad dat gezaaid is voor de plantjes die voor u op uw bord liggen?'.
De focus in de discussie was op 'kleinschalig of grootschalig'. En de twee vragen die ze stelden: Hoe krijgen we de consument om van doemdenken naar de gezonde gedachte? Hoe krijgen we de consument zover dat hij het biologisch product niet te duur vindt? Er is discussie en hieruit komt een praktische oplossing tot stand waaraan de partijen aan tafel zelf willen meewerken. Dit wilden Deborah en Mike bereiken. Deborah en Mike zijn interessant, hoe snel een verandering kan gaan, hoe een balletje kan rollen.
Professor Duurzaamheid Gail Whiteman van de Erasmus Universiteit gaf aan dat ze een fan is van Rootz en het drinkt op de Erasmus universiteit, waar het verkrijgbaar is. Tijdens de studie Bedrijfskunde op de universiteit die Deborah gedaan heeft, verbaasde zij zich over de appelen uit Chili in de kantines, in het dorp Schipluiden waarin ze opgegroeid is zag ze de onbespoten Elstar-appelen op de grond liggen. Ook verbaasde ze zich erover dat het woord 'ecosysteem' niet voorkwam in haar studieboeken. Als dochter van een voedseltransporteur zag ze het gesleep met voedsel over de aardbol en is Rootz begonnen met appelen uit Schipluiden en fruit van Eosta. Nu hanteert ze het woord 'Kringloop'. Ze verbaast zich nog wel dat 'samenhang tussen mens, plant en dier' nog weinig genoemd wordt tijdens Springtij, dit in tegenstelling tot het woord 'Co2'.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-17 12,5 jaar Biojournaal - terugblik op de eerste publicatieweek
- 2023-03-17 BD-Totaal bestaat vandaag 30 jaar
- 2023-03-17 Koninklijke Paardekooper Group benoemt nieuwe CEO
- 2023-03-17 Jan Derck van Karnebeek is nieuwe CEO van FrieslandCampina
- 2023-03-16 Nenco Food Group neemt Glutenvrij Reform Le Poole over
- 2023-03-16 Nieuwe bio-winkel, lichte ontmoetingsplek
- 2023-03-15 ACM in jaarverslag: "Markten werken niet vanzelf goed"
- 2023-03-15 BDV kiest Johann Tappeiner als nieuw erebestuurslid
- 2023-03-15 Bas Rüter van Rabobank naar Stichting Landschap Noord-Holland
- 2023-03-15 Oogst haalt ruim 50.000 euro op tijdens tweede succesvolle crowdfunding
- 2023-03-14 Minister Adema bezoekt Enza Zaden en maakt kennis met groenteveredelingssector
- 2023-03-14 Land van Ons-oprichter Franke Remerie neemt time-out, Janneke Hoekstra pakt over
- 2023-03-14 Uitbreiding distributiecentrum Bergfood
- 2023-03-09 Freshclusive opent binnen jaar na start nieuwbouw in Aalsmeer
- 2023-03-09 "Veel bedrijven kampen met een tekort aan kwaliteitsmanagers"
- 2023-03-08 Bayern München-speler Thomas Müller investeert in Organic Garden
- 2023-03-03 "Hulp aan Oekraïne is - ook na een jaar - nog steeds nodig"
- 2023-02-28 "De nieuwe kantine voor de hulpboeren is nu echt een rustgevende plek"
- 2023-02-24 Odin Foodcoop en Caring Farmers gaan samenwerken aan voedseltransitie
- 2023-02-21 "Coöperatieve biologische teelt en nieuwe ecologische trends"