Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag discussie tijdens Springtij Festival

Voeding, de queeste voor de biologisch koers

De Ronde tafel 'Voeding, de queeste voor de biologische koers' op Springtij Festival (27 tot en met 30 september) op Terschelling, geleid door Deborah Post (biologische fruitsmoothies Rootz) en Mike Venekamp (Atlantis Handelshuis) is een discussie geworden die resultaat opgeleverd heeft: een praktische oplossing waaraan de partijen aan tafel willen meewerken. Partijen aan tafel waren onder andere WNF, ASN Bank, ondernemers, studenten en wetenschappelijke onderzoekbureaus.Queeste betekent: 'een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak'. Een mooie toepasselijke titel voor Deborah en Mike. De sleutel van het succes van de Ronde tafel is dat ze het dichtbij zichzelf, dichtbij de mensen zelf houden. Ze spreken uit eigen ervaring. Deborah produceert al jarenlang fruitsmoothies op basis van Nederlandse appelen en bessen en Mike werkt met biologische producten uit Noord-Holland.

Deborah en Mike hebben vorig jaar geëist dat Voedsel een thema is op Springtij Festival waar de top 250 van industrie, overheid, wetenschap, milieuorganisaties en financiële sector bijeenkomt 4 dagenlang op Terschelling. Daar delen ze de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, biodiversiteit, energie, economie en leiderschap. Deborah en Mike: "Het thema Voedsel was er dit jaar en het voedsel tijdens het festival was al de helft minder aan hoeveelheid vlees, vis en er waren groenten geteeld op het eiland voor Springtij Festival." Ze zetten mensen zelf aan het denken en aan het werk, dat hebben ze al laten zien tijdens drie bijendiners die georganiseerd zijn en de BIJles met als doel aandacht vestigen op het jaar van de bij. Het heeft resultaat opgeleverd. Bijendiner en de BIJles krijgt een groter doel.Het begin van de Ronde tafel begon met drie vragen. De eerste: 'Wat is verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch?' Deborah merkt keer op keer dat mensen het verschil niet weten. Ze voegde er aan toe: '60 jaar terug waren er nauwelijks chemische gewasbeschermingsmiddelen, was landbouw biologisch. Toen kwamen chemische gewasbeschermingsmiddelen, de vlag ging uit want we konden monden voeden. Alleen was niet duidelijk dat we daarmee de aarde verpesten, dat we er als mens ziek van worden. Ze wisten het niet.' De tweede vraag: Waarom 'Voeding', als queeste voor biologische koers?' Het antwoord van Deborah en Mike: Eten moeten we allemaal, een paar keer per dag zelfs. Ga je natuurlijker eten dan wil je ook niet meer iedere 6 weken je haar verven, of stop je met roken en daar is de industrie niet bij gebaat, die wil meer produceren. Dus biologische voeding daar is de gehele industrie op tegen. De derde vraag die ze stelden was: 'Waar vandaan komt het zaad dat gezaaid is voor de plantjes die voor u op uw bord liggen?'.De focus in de discussie was op 'kleinschalig of grootschalig'. En de twee vragen die ze stelden: Hoe krijgen we de consument om van doemdenken naar de gezonde gedachte? Hoe krijgen we de consument zover dat hij het biologisch product niet te duur vindt? Er is discussie en hieruit komt een praktische oplossing tot stand waaraan de partijen aan tafel zelf willen meewerken. Dit wilden Deborah en Mike bereiken. Deborah en Mike zijn interessant, hoe snel een verandering kan gaan, hoe een balletje kan rollen.

Professor Duurzaamheid Gail Whiteman van de Erasmus Universiteit gaf aan dat ze een fan is van Rootz en het drinkt op de Erasmus universiteit, waar het verkrijgbaar is. Tijdens de studie Bedrijfskunde op de universiteit die Deborah gedaan heeft, verbaasde zij zich over de appelen uit Chili in de kantines, in het dorp Schipluiden waarin ze opgegroeid is zag ze de onbespoten Elstar-appelen op de grond liggen. Ook verbaasde ze zich erover dat het woord 'ecosysteem' niet voorkwam in haar studieboeken. Als dochter van een voedseltransporteur zag ze het gesleep met voedsel over de aardbol en is Rootz begonnen met appelen uit Schipluiden en fruit van Eosta. Nu hanteert ze het woord 'Kringloop'. Ze verbaast zich nog wel dat 'samenhang tussen mens, plant en dier' nog weinig genoemd wordt tijdens Springtij, dit in tegenstelling tot het woord 'Co2'.
Publicatiedatum: