
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- Satellietbeelden ingezet om biologische katoenvelden op te sporen
- "Omstandigheden niet optimaal door koud voorjaar en minder natuurlijke bestuivers"
- Eerste stappen gezet naar alternatieve behandeling van wormproblematiek bij bio-leghennen
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Studenten van Warmonderhof bij de De Nieuwe Band
"We zijn op excursie geweest bij De Nieuwe Band in Marum bij Groningen, een coöperatieve groothandel in zo'n drieduizend biologische en biologisch-dynamische producten. De producten worden bij voorkeur gekocht van producenten die op een coöperatieve en/of fair trade grondslag werken, met als doelstelling dat er een eerlijke prijs betaald kan worden voor de producten. Er wordt vooral geleverd aan boerderij- en natuurvoedingswinkels, het liefst zo dichtbij mogelijk. Het is voor De Nieuwe Band belangrijk dat de consumenten weten waar de producten vandaan komen.
Sandra de Jong vertelt hoe De Nieuwe Band te werk gaat.
Nadat Allard ten Dam, één van de directieleden en oprichters van het bedrijf, in de jaren '80 in een garage is begonnen met zakken rijst af te vullen, is het bedrijf doorgegroeid tot een echte groothandel. Mede door de groei van het bedrijf is de locatie verplaatst en is het bedrijf nu gevestigd op een industrie terrein pal naast de A7.
Student van de Warmonderhof bekijkt een deel van het magazijn.
Bij aankomst bij de groothandel zien we gelijk een grote poster waarop staat: Al 25 jaar zien wij het grote in het kleine, op de poster zijn foto's van producenten vanuit allerlei landen zichtbaar. We worden hartelijk begroet en we worden met enthousiasme rondgeleid op het bedrijf. We gaan bij drie afdelingen van het bedrijf langs: het magazijn, de verpakkingsruimte en het kantoor. Bij iedere afdeling werken ongeveer twintig mensen en bij iedere afdeling is een afdelingshoofd die zorgt dat alles in goede banen geleid wordt.
Als eerste mogen we een kijkje nemen in het ruim opgezette magazijn waar order-pickers druk in de weer zijn met palletdragers. Deze magazijnmedewerkers hebben toch nog even tijd voor ons om uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Het wordt meteen duidelijk dat er ongelooflijk veel werk bij komt kijken om alle producten bij elkaar te krijgen en ten slotte op tijd bij de consumenten te krijgen.
Magazijnmedewerker Sietse legt tijdens de rondleiding uit hoe het verzamelen van orders in z'n werk gaat.
Als we uitgekeken zijn in de hoge schappen van het magazijn nemen we een kijkje bij het verpakken van de verschillende producten. Veel gebeurd handmatig maar voor de grotere klussen is er een machine die het werk doet.
Terwijl de medewerkers hard door blijven werken lopen wij verder naar het kantoor waar iedereen druk bezig is achter de bureaus, er heerst een gezellige sfeer, maar je merkt dat het constant druk is. Er moet van alles tegelijk gebeuren. Zaken als in- en verkoop, marketing en klantenbinding gaat de hele dag door.
Een aantal studenten die koffie en thee drinken en biscuitjes van Doves Farm eten. Dit is in de pauze na de rondleiding en vóór de presentatie.
Rond het middaguur worden we getrakteerd op een heerlijke lunch in de kantine, bestaande uit uitsluitend biologische en biologisch dynamische producten uit het eigen assortiment. Niks ontbreekt, van een luxe mosterdsoepje tot aan net afgebakken brood. Terwijl wij genieten van het eten wordt er een filmpje aangezet over de voordelen van het samenwerken met fair trade boeren en telers over de hele wereld. Er is nog even tijd voor vragen, maar dan moeten wij ook weer vertrekken, de medewerkers staan de trappelen om de kantine in te gaan en ook te genieten van hun welverdiende lunch.
Het was een leuke en leerzame excursie. Het is een enthousiast bedrijf waar we met plezier op terug kijken. Wie weet komen wij als toekomstige boeren nog eens terug als leveranciers bij De Nieuwe Band!"
Joost Rijk, vierdejaarsstudent van Warmonderhof
Foto's van Valentine Stolker en Do Veltman
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-08 Bestuurswisseling en onderzoek naar consumentengedrag tijdens ledenvergadering BioNederland
- 2023-06-07 "Bijdrage geleverd aan plaatsbepaling biologische landbouw"
- 2023-06-02 EWS Group locatie Oosterhout Skal-gecertificeerd
- 2023-06-02 Feestelijke opening bij bijna 200-jarig familiebedrijf Simon Lévelt in Haarlem
- 2023-06-01 Flevosap viert dertigjarig bestaan met feestelijk actiejaar
- 2023-06-01 Organto boekt eerste kwartaal 9,7% winst
- 2023-05-31 Heerlijkheid Mariënwaerdt verkozen tot meest romantische kasteel
- 2023-05-30 Ramon Alcedo nieuwe directeur van Fairtrasa Peru
- 2023-05-26 FNV stapt teleurgesteld uit IMVO Convenant Voedingsmiddelen
- 2023-05-26 In memoriam Harmen Peters
- 2023-05-24 Koen Regout nieuwe CEO van Brandt & Levie
- 2023-05-19 KoRo haalt 20 miljoen euro extra op bij investeerders
- 2023-05-15 Internationaal Primeur-magazine nu online beschikbaar
- 2023-05-12 "Het mooiste was voor mij de biologische tak"
- 2023-05-11 "Ik verwacht dat de wil om biologisch te eten doorgroeit"
- 2023-05-11 Voets Specialiteiten meldt overname activiteiten Foodelicious
- 2023-05-11 Jeroen Kiers vertrekt als CEO van Ausnutria
- 2023-05-11 Joannusmolen neemt Sore en Love my Veggies over
- 2023-05-10 Twee jubilarissen bij TerraSana
- 2023-05-09 Van Gorp Diervoeders bestaat 100 jaar