"Dion Heerkens: "Ik geniet nu extra van mijn werk"

BION Food & Agriculture verkleint spanningsveld rondom agrarisch natuurbeheer

Tholen – Dion Heerkens van het adviesbureau BION Food & Agriculture in Tilburg initieert en voert diverse projecten uit die helpen bij het vergroten van de diversiteit van ons voedsel, onze landbouw en onze natuur. Het gaat veelal om regionale initiatieven. "Binnen deze projecten ben ik als projectleider verantwoordelijk voor de voortgang en resultaten. Het spannende aan dit werk is dat ik continu bezig ben op het snijvlak van natuurbeheer en landbouw. Alle partijen binnen de projecten hebben verschillende meningen en belangen, dit maakt mijn werk erg dynamisch."
 
Dion beschikt over jarenlange ervaring in de biologische landbouw, wat goed van pas komt in zijn huidige functie. "Ik ben al zo'n 30/35 jaar met biologische landbouw bezig en heb diverse functies binnen de sector bekleed, zowel aan de beleids- als aan de advieskant. Zo ben ik bijvoorbeeld werkzaam geweest bij Biologica en ZLTO." Vier jaar geleden heeft hij zijn eigen adviesbureau opgericht. "Dit was een goede stap, ik geniet nu extra van mijn werk. Ook wilde ik meer doen in agrarisch natuurbeheer, wat op deze manier goed lukt."De adviseur heeft veel contacten met biologische en reguliere bedrijven in de agrarische sector die één of meer neventakken hebben. "Dergelijke bedrijven differentiëren hun activiteiten meer en meer en daar past natuurbeheer bij." Aan de hand van wat voorbeelden maakt Dion duidelijk welke rol hij in projecten kan spelen.

Momenteel is Dion druk met het project Green Deal Biodiversiteit-pilot De Hilver, waarin negen Brabantse boeren 250 hectare natuurgebied in het gebied De Hilver (ten zuiden van Tilburg) van Staatsbosbeheer pachten en dit gebied als natuurgrasland gebruiken. "Dergelijk collectief beheer komt nog niet veel voor en vraagt om goede afspraken tussen boeren en terreinbeheerder en een duidelijk beheerplan waar alle deelnemers achter staan. Daar ligt mijn taak." Het gaat om een vijf jaar durend project met Staatsbosbeheer. "We gaan er echt voor. Er wordt met open boekhouding gewerkt, de kosten en inkomsten worden door alle boeren bijgehouden en aan het eind van het jaar kunnen we dan de balans opmaken. We streven natuurlijk naar groene cijfers, het moet voor alle deelnemers aan het project iets opleveren."Tot de negen boeren behoren vier gangbare melkveehouders, één biologische vleesveehouder, twee biologische geitenhouders, een bio-varkensboer en één biologische melkveehouder. Dion geeft aan dat er wel eens verschillende opvattingen bestaan tussen biologische en gangbare veehouders. "Ik merk dat biologische boeren van nature meer gevoel hebben voor de natuurlijke processen in de bedrijfsvoering. En de vier gangbare boeren in dit project blijken juist meer ervaring te hebben met natuurbeheer."


'Natuurlijk Boeren'

'Natuurlijk Boeren' is een project waarbij Dion samen met Biologische Producentencoöperatie Kempen-Meierij, Louis Bolk Instituut en Brabantse Milieufederatie betrokken was. Tijdens een congres in november 2011 zijn de resultaten van het project gepresenteerd. "Dit was een erg mooi project waarin gewerkt is aan het versterken en uitbreiden van de samenwerking tussen biologische boeren en natuurterreinbeherende organisaties. De vraag die hierin voorop stond is hoe je natuurbeheer het beste op een agrarisch bedrijf in kunt passen. Hoe kan je bijvoorbeeld graan en eiwithoudende gewassen op schrale natuurgronden telen en toch voldoende productie halen?" In de brochure Natuurlijk Boeren zijn hierop de antwoorden te vinden. Klik hier om de brochure te downloaden.

Voor meer informatie:

Dion Heerkens
BION Food & Agriculture
Reinier de Graafstraat 7
5017 GP Tilburg
06 57574527
heerkens@bionagriculture.nl
www.bionagriculture.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven