Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ondanks economische crisis stijgende trend bio-consumptie Italië"

Seminar 'Biologische Landbouw en Voeding in Italië' goed ontvangen op Floriade

Op donderdag 27 september had in de Innovatoren te Venlo het Seminar over de Biologische Landbouw en Voeding in Italië plaats. Deze samenkomst werd gehouden in het kader van de deelname van Italië aan de Expo Floriade.

Het Seminar werd georganiseerd door het ICE (Agentschap voor de promotie in het buitenland en de internationalisering van de Italiaanse bedrijven), in samenwerking met het Italiaans Ministerie voor Buitenlandse Zaken - Commissariaat Generaal van de Regering voor de Internationale Tentoonstellingen van Yeosu en Venlo.


Linksboven Fabio Casciotti, directeur van het Agentschap ICE te Brussel.

Door de sprekers werden zowel het succes van de biologische landbouw als de ondanks de economische crisis stijgende trend van de consumptie van biologische voeding in Italië toegelicht.

Na de opening van de vergadering door Fabio Casciotti, directeur van het Agentschap ICE te Brussel en een toespraak van Ambassadeur Claudio Moreno, de regeringscommissaris van Italië voor de Internationale Tentoonstellingen in Yeosu en Venlo, illustreerde Mevrouw Silvia Zucconi van het onderzoeksinstituut Nomisma de groeicijfers van de inlandse bio-markt aan de hand van een recent gehouden consumentenenquête. De positieve resultaten hiervan werden onlangs ook gepresenteerd te Bologna ter gelegenheid van Sana, de Italiaanse beurs voor bio.


Links Silvia Zucconi van het onderzoeksinstituut Nomisma, rechts Roberto Pinton van FederBio

Roberto Pinton, secretaris van de beroepsfederatie Federbio, belichtte nadien de omvang en groei van de Italiaanse biologische landbouw die, met een totaal van 41.811 bedrijven en een stijging met +898% van 1990 tot nu, de belangrijkste omwenteling betekende in de Italiaanse landbouw tijdens de laatste 20 jaar.
Ook de groei van de omzetcijfers in alle distributiekanalen, zowel supermarkt als speciaalzaak en rechtstreekse verkoop bij de boer, bevestigen dat de Italiaanse consument steeds meer overtuigd raakt om bio te kopen.


Links Elisabeth Leitner van Probios, Rechts Sven Schürmeier van Brio. De twee succesvolle Italiaanse bedrijven die aanwezig waren op het seminar.

Het programma werd afgesloten met de voorstelling van twee Italiaanse successtories: om te beginnen dat van Probios, een bedrijf uit Toscane dat sinds 30 jaar actief is en gespecialiseerd is in biologische voeding, glutenvrije producten, sportvoeding en typische Toscaanse specialiteiten en, tot slot, het verhaal van Brio, een coöperatief met 93 leden die zich toeleggen op de biologische teelt van fruit en groenten.


Onder het genot van een heerlijke maaltijd in het Bilderberg Hotel Château Holtmühle in Tegelen maakten de verschillende sprekers en organisatoren nader kennis met elkaar. Linksboven Fabio Casciotti, directeur ICE. Rechtsboven Maurizio Motta (vice-directeur ICE) en Andreas Kruszyn (ICE agentschap Berlijn). Linksonder vooraan Martine Godefroid, Sr. Trade Analyst van het ICE, daarnaast Fabio Casciotti, Elisabeth Leitner en Sven Schürmeier. Rechtonder Silvia Zucconi (Nomisma) en Roberto Pinton (FederBio).

Na het behandelen van enkele vragen uit het publiek, samengesteld uit specialisten van zowel landbouw als distributie uit Nederland, België en Duitsland, werd het programma na de lunch afgerond met een bezoek aan het Italiaans paviljoen op de Floriade-Expo. Daar werd, via verschillende audiovisuele toepassingen, de biodiversiteit in Italië nogmaals toegelicht.

Voor meer informatie:

Agenzia ICE
Kantoor te Brussel
Tel +32 2 2291430
[email protected]
Publicatiedatum: