Vandaag (maandag 1 oktober) gaat de tweede Vegetarische Restaurantweek van start. Er doen dit jaar 152 restaurants door heel Nederland mee. Met twaalf deelnemende sterrenrestaurants lijkt de vegetarische keuken definitief in het hogere segment te zijn doorgebroken. Is dit de voorbode van een verandering in onze eetcultuur?
De organisatoren willen met de vegetarische restaurantweek een uitgebreider en spannender vegetarisch aanbod in de horeca stimuleren. Met twaalf deelnemende sterrenkoks lijkt dat dit jaar ook daadwerkelijk te lukken:
"De laatste drie jaar zijn groenten van bijzaak hoofdzaak geworden. Er wordt steeds meer over nagedacht. Over tien jaar bestaat driekwart van de gerechten uit groenten", voorspelt sterrenkok Carlo Chantrel van restaurant De Zwaan in Etten-Leur (één Michelinster).
Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond: "De omslag die we nu zien is erg belangrijk voor het publieke debat over onze toekomstige voeding. Er zijn twee stromingen: de ene stroming staat voor verdere intensivering van de veehouderij en gelooft niet in een verandering in onze eetgewoontes en –cultuur. De andere stroming ziet dit als een heilloze weg die alleen maar meer schade aan mens, dier en milieu zal toebrengen. Voor deze laatste stroming is het enthousiasme dat we onder sterrenchefs zien een veelbelovende voorbode van verandering. Als er eenmaal een kantelpunt is bereikt kunnen mensen toch in korte tijd hun oude gewoontes verlaten. Zo is ook de houding tegenover roken is in korte tijd volledig veranderd."
Tijdens de week geldt in de deelnemende restaurants het volgende aanbod: "Een menu kost 25 euro. Daarnaast is er keuze uit minstens 2 menu's waarvan één bijzonder menu dat speciaal voor de week wordt gemaakt." (in het hoge segment kost het menu 40 euro)
De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara's Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie op de Kaart.
De week wordt naast de ambassadeurs Antoinette Hertsenberg en wielrenner Maarten Tjallinggii onder anderen gesteund door Paul McCartney, Guido Weijers, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind.
Voor meer informatie: www.devegetarischerestaurantweek.nl

Abonneren
Vacatures
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
- Teeltmanager Proces en kwaliteit
- Senior Commercieel Manager
- Commercieel medewerker / Verkoper AGF
- Keurmeester AGF
Top 5 - gisteren
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van 'energieslurpende' glastuinbouw
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Restaurantweek markeert omslag in de horeca
Ruim 150 restaurants nemen deel aan De Vegetarische Restaurantweek
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA
- 2022-11-08 "Bio heeft mij enorm veranderd - in Colombia had ik er nog nooit over gehoord"
- 2022-10-10 Nieuw kookboek: Delicious Switch
- 2022-10-07 "We zetten vol in op duurzame koekjes en verpakkingen"
- 2022-10-06 Patiënten Tjongerschans eten biologisch van Botmas
- 2022-09-29 Exki krijgt 12,5 miljoen euro van overheden voor doorstart
- 2022-09-29 Pilot met True Pricing bij Triodos