Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Restaurantweek markeert omslag in de horeca

Ruim 150 restaurants nemen deel aan De Vegetarische Restaurantweek

Vandaag (maandag 1 oktober) gaat de tweede Vegetarische Restaurantweek van start. Er doen dit jaar 152 restaurants door heel Nederland mee. Met twaalf deelnemende sterrenrestaurants lijkt de vegetarische keuken definitief in het hogere segment te zijn doorgebroken. Is dit de voorbode van een verandering in onze eetcultuur?

De organisatoren willen met de vegetarische restaurantweek een uitgebreider en spannender vegetarisch aanbod in de horeca stimuleren. Met twaalf deelnemende sterrenkoks lijkt dat dit jaar ook daadwerkelijk te lukken:

"De laatste drie jaar zijn groenten van bijzaak hoofdzaak geworden. Er wordt steeds meer over nagedacht. Over tien jaar bestaat driekwart van de gerechten uit groenten", voorspelt sterrenkok Carlo Chantrel van restaurant De Zwaan in Etten-Leur (één Michelinster).

Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond: "De omslag die we nu zien is erg belangrijk voor het publieke debat over onze toekomstige voeding. Er zijn twee stromingen: de ene stroming staat voor verdere intensivering van de veehouderij en gelooft niet in een verandering in onze eetgewoontes en –cultuur. De andere stroming ziet dit als een heilloze weg die alleen maar meer schade aan mens, dier en milieu zal toebrengen. Voor deze laatste stroming is het enthousiasme dat we onder sterrenchefs zien een veelbelovende voorbode van verandering. Als er eenmaal een kantelpunt is bereikt kunnen mensen toch in korte tijd hun oude gewoontes verlaten. Zo is ook de houding tegenover roken is in korte tijd volledig veranderd."

Tijdens de week geldt in de deelnemende restaurants het volgende aanbod: "Een menu kost 25 euro. Daarnaast is er keuze uit minstens 2 menu's waarvan één bijzonder menu dat speciaal voor de week wordt gemaakt." (in het hoge segment kost het menu 40 euro)

De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara's Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie op de Kaart.

De week wordt naast de ambassadeurs Antoinette Hertsenberg en wielrenner Maarten Tjallinggii onder anderen gesteund door Paul McCartney, Guido Weijers, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind.

Voor meer informatie: www.devegetarischerestaurantweek.nl
Publicatiedatum: