Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pierre Wind geeft openbare aardappelsmaakles in Hoofdstad van de Smaak

Op zaterdagmiddag 6 oktober, in het slotweekend van de Week van de Smaak, vindt een bijzonder aardappeloogstfeest plaats in Amersfoort, de Hoofdstad van de Smaak. Een boerin komt naar de stad met een tractor vol biologische aardappelen, 'kokoloog' Pierre Wind geeft een openbare aardappelsmaakles aan alle aanwezige kinderen en kunstenaars zorgen voor onvergetelijke aardappelervaringen. Het 'Pieperpad Oogstfeest' wordt georganiseerd door Bionext in samenwerking met Greenpeace en de biologische aardappelsector.

Midden op de Groenmarkt in Amersfoort komt de tractor te staan van Cobie de Kruijf, biologische boerin in Leusden. Cobie: "In het voorjaar heeft een groep scholieren een stukje van het Pieperpad gefietst naar onze boerderij. Daar hebben ze geholpen met aardappels poten. Ze hebben toen van alles geleerd over de milieuvriendelijke biologische teelt en over de Carolus aardappelen, die minder gevoelig zijn voor de aardappelschimmelziekte. Nu de aardappels goed en wel geoogst zijn, vind ik het geweldig om die midden in de stad uit te stallen. Zo wordt de band zichtbaar gemaakt tussen de stad en telers in de omgeving."

Om één uur verschijnt 'kokoloog' Pierre Wind ten tonele, een fervent voorstander van Smaaklessen in het basis- en voortgezet onderwijs. Aan alle aanwezige kinderen op de Groenmarkt – iedereen welkom - zal hij in geur en kleur vertellen over de grote variatie aan aardappelrassen. Pierre Wind: "Wist je dat er wel 250 soorten aardappelen zijn? Voor puree moet je bijvoorbeeld een hele andere aardappel hebben dan voor friet."

De aardappel blijkt ook een inspiratiebron voor kunstenaars. Kunstschilder Norbertus maakt op een groot doek een eigentijdse versie van 'De Aardappeleters' van Van Gogh. Het kunstenaarsduo Martijn Jansen en Selina Houwing zorgt met de Knol d'Amour voor een fantasierijke ode aan de biologische aardappel in beeld, geluid, geur en smaak. Culinair artiest Piet Casso maakt creatieve aardappelhapjes die hij decoreert met eetbare verf. Voor kinderen neemt hij verschillende soorten pieperpuree mee waarmee gekleid kan worden.

Ook bij diverse cafés en restaurants in Amersfoort zijn ter gelegenheid van de Week van de Smaak bijzondere aardappelhapjes te krijgen.

Pieperpad

Amersfoort bevindt zich in het hart van het Pieperpad, de enige echte aardappelfietsroute van Nederland. De route is ruim 1000 kilometer lang en loopt van het Friese Lauwersmeer via Amersfoort naar het Zeeuwse Heikant. Met de route wordt aandacht gevraagd voor de biologische, milieuvriendelijke aardappelteelt en voor biodiversiteit in de landbouw. Op de Groenmarkt is de route, in de vorm van een speciaal, informatief boekje gratis op te halen - daarbij geldt: op is op.
 
Praktische informatie: Pieperpad Oogstfeest, zaterdag 6 oktober, 12:00-17:00 uur,
Groenmarkt en Appelmarkt, Amersfoort.
Publicatiedatum: