In oktober doet Nederland voor het eerst mee aan de internationale actie 'Sowing the Future'. Acht biologisch-dynamische boeren nodigen Nederlandse burgers uit om te komen helpen bij het inzaaien van wintergraan op hun akkers. Het doel van de actie is om burgers te verbinden met boeren en bewustzijn te kweken over de bron van ons voedsel: het zaad. Eosta wil met het transparantiemerk Nature & More meer bewustwording bij de consument tot stand brengen en sponsort daarom het evenement.
'Sowing the future' begon in 2006, op de akker van boerderij l'Aubier. De Zwitserse BD-boeren Ueli Hurter en Peter Kunz organiseerden een zaaifeest en nodigden zo'n honderd burgers uit om te komen helpen een akker met gerst in te zaaien. Het initiatief was bedoeld om burgers te betrekken bij de landbouw en aandacht te vragen voor de wereldwijde problematiek rond zaadgoed en gentech. Het concept sloeg aan en breidde zich geleidelijk internationaal uit. In 2012 wordt er al in twaalf landen graan ingezaaid door duizenden burgers, onder meer in Duitsland, Engeland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.
René Groenen van De Groenen Hof in Esbeek is een van de boeren die meedoet met 'Toekomst Zaaien' in Nederland. Volgens Groenen loopt Nederland erg achter in het gebruik van biologisch-dynamisch veredelde rassen. "De veredeling en vermeerdering door boeren was in Nederland in de jaren '50 al volkomen verdwenen door de modernisering van de landbouw. Toen de biologische landbouw begon op te komen in de jaren '70, is dat niet meer opgepikt. Er is daardoor een groot verschil met Duitsland en België, waar boeren meer betrokken zijn bij biologisch-dynamische veredeling en vermeerdering."
Zaadgoed is een cultureel erfgoed dat ouder is dan de Akropolis en de piramiden van Gizeh. In de geschiedenis van de mensheid is zaad altijd beheerd en veredeld door boeren, als basis van de voedselvoorziening. In de afgelopen eeuw is dit echter drastisch veranderd. Anno 2012 is 75% van al het commerciële zaadgoed wereldwijd in handen van tien multinationals, waaronder Monsanto. Gentech, patenten en machtsconcentratie zorgen ervoor dat de diversiteit van zaden enorm is afgenomen. Er zijn nauwelijks rassen verkrijgbaar die speciaal voor biologische landbouw zijn veredeld.
In Nederland zetten Stichting Demeter en Stichting Zaadgoed zich in voor het behoud van onze zaadsoevereiniteit en de ontwikkeling van geschikte biologische rassen. In Duitsland is het Saatgutfonds van Zukunftsstiftung Landwirtschaft actief op dit gebied. Eosta, met vlaggenschip Nature & More, voelt zich sterk betrokken bij het onderwerp en sponsort deze instellingen daarom zowel in Nederland als Duitsland.
'Toekomst Zaaien' vindt in Nederland plaats in de weekenden van oktober en zal feestelijk worden ingekleed. Alle data en locaties zijn te vinden op www.stichtingdemeter.nl. Nature & More is het 'trace & tell'-merk van Eosta, Europees marktleider in biologische groente en fruit. Zie ook www.natureandmore.com.
Abonneren
Vacatures
Nature & More gaat Toekomst Zaaien
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-10-04 Groeiend enthousiasme voor zaadvaste rassen
- 2023-10-04 Fairtrasa lanceert 's werelds eerste 100% Regenerative Organic Certified®-bananen
- 2023-10-04 Nautilus Organic zal haar deuren gaan sluiten
- 2023-10-03 Spaanse koningin Letizia kiest voor biologisch
- 2023-10-03 Het Nieuwe Nassen bezoekt bio-boer Floor Visser
- 2023-10-03 Dole start nieuwe biologische divisie en consumentenmerk
- 2023-10-02 Biologisch areaal vollegrondsgroenten gekrompen
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"