Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO, heeft op de website van de ZLTO de volgende blog geplaatst waarin hij reageert op de kortingseis die Albert Heijn zijn leveranciers wil opleggen: "Het bericht dat Albert Heijn haar leveranciers 2% minder gaat betalen voor de geleverde producten, is bij veel boeren en tuinders erg slecht gevallen. En dat begrijp ik heel goed. Ik kan me de woede aan de keukentafel goed voorstellen.
Want het zat al tijden niet mee, voor veel sectoren zijn de prijzen krap aan kostprijsdekkend en als je dan op maandagochtend in de krant leest dat de vergoeding voor jouw product is verlaagd terwijl de kosten stijgen, is een lelijk woord volkomen gerechtvaardigd.
De argumentatie van de grootgrutter is lastig uit te leggen aan onze achterban. Dat doe je niet. Afspraak is afspraak. Om de eigen expansie, de groei van het aantal winkels, te kunnen financieren, krijgen de leveranciers vanaf volgende week minder geld voor hun waren.
In een verklaring zegt AH dat de leveranciers meeprofiteren van deze groei, want zij kunnen meer afzetten. Dat is tot op zekere hoogte waar, omdat de totale koek niet groter wordt. Mensen gaan echt niet meer eten en drinken dan nu. Dus eigenlijk zeggen ze: '… niet zeuren, wees blij dat je mag leveren'.
Maar AH is niet de enige inkooporganisatie. Jumbo en Super Unie gingen Albert Heijn deze zomer voor.En wat moet je dan als leverancier? Een grote broek aantrekken en niet meer leveren? Een staking, de poorten blokkeren en snelwegen vastzetten, zoals Franse boeren geneigd zijn te doen?
Zie hier ons dilemma. De drie inkooporganisaties hebben 80% van de markt in handen. Kortom: wij zijn in hoge mate afhankelijk van deze drie. De greep van de inkopers op ons bestaan is zo groot dat er weinig ruimte voor een vrije keuze overblijft. Dat maakt deze discussie zo moeilijk. We zitten gevangen in een stevige klem.
Want vanuit politiek en samenleving klinkt een steeds luidere roep om onze productiemethoden te verduurzamen, maar de politieke- en financiële ruimte die we nodig hebben om onze bedrijven te kunnen aanpassen, wordt zo wel steeds kleiner.
Leveranciers nog verder het vel over de oren trekken, kan ook als een boemerang terugslaan op de inkopers zelf. Zij hebben een opdracht van consumenten naar eerlijk en duurzaam eten. Maar als de winkels dat niet kunnen leveren, omdat boeren en tuinders die slag niet hebben kunnen financieren, kunnen én inkopers én boeren niet voldoen aan de vraag. En dus zijn er meerdere verliezers.
Daarom is het niet verstandig van de drie om de groeiambitie alleen af te wentelen op de onderkant van de keten. Omwille van een duurzaam perspectief voor boer en tuinder en alle schakels in de keten, wordt het tijd voor een breed maatschappelijk debat over de marges op producten uit de land- en tuinbouw."

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
Hans Huijbers, voorzitter ZLTO:
"Tijd voor breed maatschappelijk debat over marges op producten uit land- en tuinbouw"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-02 Beperkte vraag naar biologische peren van overzee
- 2023-02-01 "De prijs van biologische amandelen is fors gedaald"
- 2023-02-01 Nieuwe vereniging Bioplant geeft de biologische akkerbouw een nationale stem
- 2023-02-01 Verkoop biologische AGF in de VS daalde in volume in 2022
- 2023-01-31 "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- 2023-01-30 "We willen export van bio-appelen verder ontwikkelen"
- 2023-01-27 "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- 2023-01-27 "Nu ook Turkse bio granaatappelen"
- 2023-01-26 Biologische landbouw geeft hogere opbrengsten in extreme weersomstandigheden
- 2023-01-26 "Klimaatverandering gaat ons allemaal geld kosten"
- 2023-01-26 "Het biologische Primofiori seizoen verlengen kan de terugval in Verna compenseren"
- 2023-01-26 Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?
- 2023-01-25 "De sneeuw kan tot een klein aanbodtekort van boerenkool leiden"
- 2023-01-25 Europese autoriteit: "Verband tussen Parkinson en pesticiden onvoldoende getest bij toelating bestrijdingsmiddelen"
- 2023-01-25 Biologische landbouw in de EU verdubbelde in 10 jaar
- 2023-01-23 BelOrta verkoopt eerste komkommers van 2023
- 2023-01-23 Nieuw Ekovrienden-initiatief: de biodynamische appelperenboomgaard van Maaike Bischot
- 2023-01-20 Winnaar innovatieprijs voelt zich meer boer dan voorheen
- 2023-01-20 Boer en burger werken samen aan natuur-inclusieve landbouw in Zeeland en Hoekse Waard
- 2023-01-18 HAK zet in op 100% biologische productie