Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO, heeft op de website van de ZLTO de volgende blog geplaatst waarin hij reageert op de kortingseis die Albert Heijn zijn leveranciers wil opleggen: "Het bericht dat Albert Heijn haar leveranciers 2% minder gaat betalen voor de geleverde producten, is bij veel boeren en tuinders erg slecht gevallen. En dat begrijp ik heel goed. Ik kan me de woede aan de keukentafel goed voorstellen.
Want het zat al tijden niet mee, voor veel sectoren zijn de prijzen krap aan kostprijsdekkend en als je dan op maandagochtend in de krant leest dat de vergoeding voor jouw product is verlaagd terwijl de kosten stijgen, is een lelijk woord volkomen gerechtvaardigd.
De argumentatie van de grootgrutter is lastig uit te leggen aan onze achterban. Dat doe je niet. Afspraak is afspraak. Om de eigen expansie, de groei van het aantal winkels, te kunnen financieren, krijgen de leveranciers vanaf volgende week minder geld voor hun waren.
In een verklaring zegt AH dat de leveranciers meeprofiteren van deze groei, want zij kunnen meer afzetten. Dat is tot op zekere hoogte waar, omdat de totale koek niet groter wordt. Mensen gaan echt niet meer eten en drinken dan nu. Dus eigenlijk zeggen ze: '… niet zeuren, wees blij dat je mag leveren'.
Maar AH is niet de enige inkooporganisatie. Jumbo en Super Unie gingen Albert Heijn deze zomer voor.En wat moet je dan als leverancier? Een grote broek aantrekken en niet meer leveren? Een staking, de poorten blokkeren en snelwegen vastzetten, zoals Franse boeren geneigd zijn te doen?
Zie hier ons dilemma. De drie inkooporganisaties hebben 80% van de markt in handen. Kortom: wij zijn in hoge mate afhankelijk van deze drie. De greep van de inkopers op ons bestaan is zo groot dat er weinig ruimte voor een vrije keuze overblijft. Dat maakt deze discussie zo moeilijk. We zitten gevangen in een stevige klem.
Want vanuit politiek en samenleving klinkt een steeds luidere roep om onze productiemethoden te verduurzamen, maar de politieke- en financiële ruimte die we nodig hebben om onze bedrijven te kunnen aanpassen, wordt zo wel steeds kleiner.
Leveranciers nog verder het vel over de oren trekken, kan ook als een boemerang terugslaan op de inkopers zelf. Zij hebben een opdracht van consumenten naar eerlijk en duurzaam eten. Maar als de winkels dat niet kunnen leveren, omdat boeren en tuinders die slag niet hebben kunnen financieren, kunnen én inkopers én boeren niet voldoen aan de vraag. En dus zijn er meerdere verliezers.
Daarom is het niet verstandig van de drie om de groeiambitie alleen af te wentelen op de onderkant van de keten. Omwille van een duurzaam perspectief voor boer en tuinder en alle schakels in de keten, wordt het tijd voor een breed maatschappelijk debat over de marges op producten uit de land- en tuinbouw."

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Hans Huijbers, voorzitter ZLTO:
"Tijd voor breed maatschappelijk debat over marges op producten uit land- en tuinbouw"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- 2022-05-20 Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- 2022-05-20 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden
- 2022-05-16 "Door hoge gasprijzen ligt een deel van de productie stil"
- 2022-05-16 "De vraag naar bio-kurkuma uit Costa Rica neemt toe"
- 2022-05-13 Nultarief btw op groenten en fruit laat nog even op zich wachten
- 2022-05-13 Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes
- 2022-05-13 Zwitserland: Bio-sinaasappelen goedkoper, prijs voor biologische gemengde sla ongewijzigd
- 2022-05-12 Natural Growth verhoogt opbrengst en zoetheid aardbeienoogst