Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Leiderschapstrainer en duurzaamheidsadviseur Van Doorn:

"Familiebedrijven denken duurzamer"

Manfred van Doorn is leiderschapstrainer en duurzaamheidsadviseur. Hij leidt bestuurders en topambtenaren op in binnen- en buitenland, onder andere bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. "De leiders van de toekomst nemen hun verantwoordelijkheid."

Bij de term duurzaam leiderschap denk je misschien aan de milieubewuste beslissing van een chef om dubbelzijdig te printen of om personeel in plaats van een lease-auto een OV-kaart te geven. Maar duurzaamheid zit hem in veel meer dan dat. Het heeft volgens Manfred ook te maken met relaties en de maatschappij. "Het houdt in dat bedrijven zuinig zijn op hun personeel en zorgen dat langdurige relaties goed blijven. Het is ook kritisch en wijs omgaan met je energie en grondstoffen."

Verspilling

Heel anders dan zoals het nu gaat. "Grondstoffen voor gsm's zijn nu al schaars en toch jutten bedrijven hun klanten op weer met een nieuw model telefoon te komen. Producten krijgen een uiterste houdbaarheidsdatum en worden weggegooid terwijl ze nog goed zijn. Alles om de economie draaiende te houden." In de nabije toekomst wordt het anders, voorspelt hij. "Het gebeurt nu al. Banen verdwijnen, de werkloosheid loopt op. ABN AMRO heeft de helft minder personeel want door internet-bankieren zijn er minder filialen nodig. De post verdwijnt door e-mail. Doordat er minder productiewerk is, krijgen we een economie van betekenis."

Bijdragen aan de samenleving

Hij denkt dat mensen minder zullen gaan werken en in hun vrije tijd zullen bijdragen aan de samenleving, onder andere door vrijwilligerswerk. Een omslag ziet hij al bij veel familiebedrijven. "Familiebedrijven denken duurzamer. C&A bestaat bijvoorbeeld al 150 jaar en de familie Brenninkmeijer wil over 150 jaar ook nog bestaan. Ze hebben geen aandeelhouders die op korte termijn winst willen maken en kunnen daarom investeren in de toekomst. Ze pompen miljarden in zonne-energie en ondersteunen universiteiten in vluchtelingenkampen."

"Nu en straks zijn er duurzame leiders nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. Die vanuit humane principes werken en een gezonde wereld voor de volgende generaties willen achterlaten. Duurzame leiders zijn ook bijvoorbeeld communityleaders, met duizenden volgers zoals Martijn Aslander die met zijn website Lifehacking.nl nieuwe ideeën de wereld in brengt. Kortom: ieder individu kan een duurzaam leider worden."

Bron: Metro

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven