Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag van de tweede BIJles op de Levende buitenplaats

De eerste Bijles vond buiten plaats voor de groentetuin. De tweede BIJles was in de voorraadschuur tussen de kisten appelen, voorraad groenten, koeling met vlees van eigen dieren en aan de wand hangt een groot schilderdoek van het laatste avondmaal. De derde BIJles woensdag 19 september aanstaande is in de kiemkas. Op de de tweede BIJles hebben mensen een raampje gemaakt: timmeren, draad spannen en bijenwas ertussen smelten.



BIJles levert resultaat

Ondernemer Micha van Herk van IQ Events (foto boomstam zagen) is één van de deelnemers, hij doet 30 minuten over een raampje en er zitten 20 raampjes in een bijenkast, het wordt duidelijk waarom in 1 potje honing al gauw 3 uur tijd zit van imker Albert. Micha organiseert nu voor zijn klanten, managers en medewerkers van grote bedrijven, een training Leiderschap 'terug naar je roots' die vindt plaats bij de bijenkasten op de Levende Buitenplaats, de bij is de rode draad. Deelnemer Remco Tournier, directeur van ICL Gaskets & Insulation die nu zelf ervaren heeft dat wat er vooraf aan de BIJles op zin bord ligt in het restaurant waar het zaad vandaan komt, de plantjes groeien en het belang van bijenteelt. Hij heeft een bijenkast en bijenvolk laten plaatsen in de tuin van zijn bedrijfslocatie door Imker Albert. Imker Albert heeft het er druk mee met de door Deborah Post georganiseerde BIJles.



Na de BIJles

In de gesprekken na de BIJLes ontstaan steeds meer vragen waarom de bijen verdwijnen, waarom het werk van een imker bestaat uit bijvoeren van 4 kilogram suiker in 2 dagen . Het boek 'de Bijen' van Rudolf Steiner komt op tafel. Wat hij 100 jaar geleden voorspelt heeft over consequenties van bedrijfsmatige en kunstmatige bijenteelt. Deborah Post organiseerde drie bijendiners en organiseert de BIJles met als doel aandacht vestigen op het jaar van de bij. Zij wil het werk van haar voorgangers voortzetten op haar eigen manier.



Deelname

Wil je bij een een BIJles zijn, dan kun je kiezen uit nog drie avonden:

  • 19 september: Proeven. Wat brengt een bij binnen? Hoe proeft dat? En wat maakt een bij? Hoe proeft dat? Honing en andere producten proeven.
  • 26 september: Waarom is voor 1 pot honing 40.000 kilometer vliegen nodig?
  • 3 oktober: Het leven van de bij. Waarom voert een imker bij? Waarom halen sommige imkers geen honing uit de bijenkasten? Wat kunnen wij mensen leren van bijen?
Kies één van de drie woensdagavonden uit en stuur een email naar Deborah@rootzpurefruits.com. De BIJles is op de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl, Rijkstraatweg 2-22, in Schipluiden. Verzamelen om 19:15 uur voor de ingang van Op Hodenpijl. Eet je vooraf mee in het biologisch restaurant, zorg dan dat je er om 18:30 uur bent. (kosten voor eigen rekening).

Voor meer informatie: www.ophodenpijl.nl en www.rootzpurefruits.com. Deborah Post is oprichtster van Rootz biologische fruitsmoothies.



De media besteedt aandacht aan Rootz en de BIJles, er komt in een uitzending op TV Rijnmond en business magazine 'Friends in Business' heeft er een artikel met foto's aan gewijd deze maand.
Publicatiedatum: