Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische oesterzwammen krijgen maaiafval als duurzame voedingsbodem

Waterschap Aa en Maas start samen met Verbruggen Paddestoelen BV. uit Erp een proef om maaisel, gemaaid gras en riet, te gebruiken als voedingsbodem voor biologische oesterzwammen. Peter van Dijk, Dagelijks Bestuurslid van het waterschap, is erg enthousiast over deze testcase. Hij legt uit: "Normaal voeren we het maaiafval af naar een verwerker. Hiervoor moeten wij betalen. Door het maaisel nu letterlijk als grondstof te gebruiken, gaan we duurzamer om met ons afval én besparen we geld. Een mooiere win-winsituatie is er niet!" De proef duurt tot het einde van dit jaar. Als deze slaagt, bekijkt het waterschap of het mogelijk is grotere hoeveelheden maaisel op deze manier af te zetten.


Projectleider Jos van der Stappen van Aa en Maas en John Verbruggen bij het maaisel dat afgevoerd gaat worden.

Wat doe je met 50 ton maaisel?

Ruim 50 ton gemaaid gras en riet komt van de slootkanten, langs de Groote Wetering ter hoogte van Rosmalen, die het waterschap in bezit heeft. Nadat het goed gedroogd is, wordt het vervoerd naar het bedrijf van John Verbruggen. Vervolgens wordt het behandeld, vermengd en in een oesterzwammencel geplaatst. Dan is het afwachten of de schimmels gaan groeien. Binnen vier tot vijf weken moeten de eerste oesterzwammen zichtbaar zijn. De gehele teelt duurt ongeveer twaalf weken. John Verbruggen is blij met de samenwerking met het waterschap. Hij vertelt: "Het stro waarop de zwammen nu groeien komt uit het buitenland. Het transport kost tijd, geld en bovendien zorgen de vrachtwagens voor CO2-uitstoot. Als ik dit 'streekproduct' straks continu kan gebruiken heeft dit veel voordelen en kan ik milieuvriendelijker produceren."

Bron: Aa en Maas
Publicatiedatum: