Voedselverspilling staat hoog op de maatschappelijke agenda. Er moet wat gebeuren aan die 40 procent die nu weggegooid wordt. Maar door wie? Een reden om in de Foodmonitor van Food for Food en Intomart GfK de vraag aan de consument te stellen: wie, denkt u, is als eerste verantwoordelijk voor het terugdringen van voedselverspilling? Is dat de overheid, het bedrijfsleven of de consument zelf? Het antwoord is duidelijk: twee derde van de consumenten vindt zichzelf daarvoor verantwoordelijk.
Opvallend is dat ouderen (65+) de verantwoordelijkheid nog meer bij de consument leggen dan bij andere partijen. Het is in de resultaten goed te zien dat naarmate men ouder wordt men zich ook verantwoordelijker voelt. Lager opgeleiden kijken relatief gezien iets meer naar de overheid en nemer minder snel zelf verantwoordelijkheid.
De overheid heeft het doel gesteld om de voedselverspilling in 2015 met 20 procent teruggedrongen te hebben in de hele keten, van teler tot consument. Maar er is weinig zichtbaar van de inspanningen om dit voor elkaar te krijgen. Het lijkt alsof iedereen naar elkaar wijst voor de oplossing en niemand de schuldige is. De consument vindt dat de verantwoordelijkheid bij de consumenten zelf ligt, maar doet er verder niets mee, want onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum laat zien dat de consument zijn eigen voedselverspilling onderschat. Men denkt zelf niet het probleem te zijn. Hiermee lijk je in een impasse te komen. Als we met z'n allen voedselverspilling willen terugdringen dan zal er echt meer moeten gebeuren dan alleen informeren.
Klik hier voor de cijfers.
Bron: Food For Food

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- In huisstof op boerderijen zitten grote aantallen bestrijdingsmiddelen, blijkt uit nieuw onderzoek
- Lidl zet in op biologische huismerken
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-08 Green Growing Organic gaat Bargosa overnemen
- 2023-02-08 Dutch Seaweed Group en SeaweedTech gaan samen
- 2023-02-08 Zo wordt biologische palmolie gemaakt in Sierra Leone
- 2023-02-08 Amber Elisa de Clercq nieuwe algemeen directeur Landgoed de Olmenhorst
- 2023-02-07 Predicaat Koninklijk voor NNZ
- 2023-02-06 Looije Packing stapt in bij IQ Packing Waddinxveen
- 2023-02-06 Adam Kybird benoemd als fondsmanager Triodos Food Transition Europe
- 2023-02-06 Den Ouden voegt Ferm O Feed en Plant Health Cure samen
- 2023-02-03 Lithos Ingredients introduceert de Atura eiwitten
- 2023-02-03 Eosta overgenomen door Anders Invest
- 2023-02-02 Saskia Korink aan de slag bij Anders Invest Food & Agri fonds
- 2023-01-31 Pipie Smits van Oyen is nieuwe voorzitter Biohuis
- 2023-01-31 Seepje gaat samenwerking aan voor activiteiten in Duitsland en Oostenrijk
- 2023-01-26 Canadese teler en handelsbedrijf Lakeside Produce failliet verklaard
- 2023-01-26 Seepje krijgt kapitaalinjectie van € 4,2 miljoen
- 2023-01-25 De Valk Wekerom en ABZ De Samenwerking breiden samenwerking uit
- 2023-01-20 Online supermarkt Oda gaat samenwerken met Bio Company
- 2023-01-20 "Nieuwe naam in een vertrouwd jasje"
- 2023-01-18 Jaarcijfers Skal: Biologisch groeit naar 4,4%
- 2023-01-18 "De kop in het zand steken en biologische teelt beperken kan en mag niet de oplossing zijn"