Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Merendeel Nederlanders vindt consument verantwoordelijk voor voedselverspilling

Voedselverspilling staat hoog op de maatschappelijke agenda. Er moet wat gebeuren aan die 40 procent die nu weggegooid wordt. Maar door wie? Een reden om in de Foodmonitor van Food for Food en Intomart GfK de vraag aan de consument te stellen: wie, denkt u, is als eerste verantwoordelijk voor het terugdringen van voedselverspilling? Is dat de overheid, het bedrijfsleven of de consument zelf? Het antwoord is duidelijk: twee derde van de consumenten vindt zichzelf daarvoor verantwoordelijk.

Opvallend is dat ouderen (65+) de verantwoordelijkheid nog meer bij de consument leggen dan bij andere partijen. Het is in de resultaten goed te zien dat naarmate men ouder wordt men zich ook verantwoordelijker voelt. Lager opgeleiden kijken relatief gezien iets meer naar de overheid en nemer minder snel zelf verantwoordelijkheid.

De overheid heeft het doel gesteld om de voedselverspilling in 2015 met 20 procent teruggedrongen te hebben in de hele keten, van teler tot consument. Maar er is weinig zichtbaar van de inspanningen om dit voor elkaar te krijgen. Het lijkt alsof iedereen naar elkaar wijst voor de oplossing en niemand de schuldige is. De consument vindt dat de verantwoordelijkheid bij de consumenten zelf ligt, maar doet er verder niets mee, want onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum laat zien dat de consument zijn eigen voedselverspilling onderschat. Men denkt zelf niet het probleem te zijn. Hiermee lijk je in een impasse te komen. Als we met z'n allen voedselverspilling willen terugdringen dan zal er echt meer moeten gebeuren dan alleen informeren.

Klik hier voor de cijfers.

Bron: Food For Food
Publicatiedatum: