Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaaigoed echte Vlaamse biologische prei erkend

Schitteren met prei, dat doet biologisch tuinbouwbedrijf De Akelei. Onder strikte voorwaarden is hun prei erkend als landras. Een primeur in Vlaanderen, want ingewikkelde Europese wetgeving maakt kleinschalige teelt en handel van zaad moeilijk. Voor de Mechelse blauwgroene winterprei van de Akelei is dit nu wel gelukt. Het zaaigoed is verkrijgbaar via De Akelei zelf en via Velt.

Moeilijke wetgeving

De Europese zaadregelgeving is gunstiger voor de 'high-tech' zaadindustrie dan voor de kleinere telers. Deze laatsten kunnen het zich vaak niet veroorloven om alle diverse zaadsoorten die ze zelf produceren te laten registreren, zoals de regels nu voorschrijven. Bijgevolg moeten ze ander zaad aankopen dat wel geregistreerd is en geproduceerd is door de zaadindustrie. Dit hoogtechnologische zaad kost natuurlijk een pak meer geld, waardoor de kleine boeren zich nog maar eens in de kosten moeten steken.

Eigen zaaigoed op de markt

Een bio-teler kan schitterend zaad ontwikkeld hebben door jaren te veredelen maar, tenzij officiƫle registratie, mag hij dit enkel maar voor zichzelf houden. Hij mag het niet verkopen aan zijn collega-teler, niet zomaar meegeven aan zijn buurman-hobbytuinier, hij mag het niet ruilen voor een andere variƫteit met een enthousiaste stagiair.

De Akelei doorstond de procedures en mag dus nu, nog onder bepaalde voorwaarden, eigen zaaigoed op de markt brengen.

Meer over het 'recht op eigen zaaigoed' lees je op deze pagina.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: