Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene Kieswijzer ruim 20.000 keer geraadpleegd

De Groene Kieswijzer van Natuur & Milieu is ruim 20.000 keer geraadpleegd sinds de lancering op 19 augustus. Zo'n achtduizend mensen kregen een stemadvies voor de Partij voor de Dieren. Op nummer 2 en 3 staan GroenLinks en ChristenUnie. Het CDA staat met ruim zeshonderd adviezen onderaan.

Honkvast

Het grootste verschil tussen de aanvankelijke voorkeur van een invuller en de einduitslag zit bij CDA, PvdA en SP. Bij het CDA blijft slechts 2% honkvast, bij de PvdA is dat 6% en bij de SP 10%.

Mensen met een aanvankelijke voorkeur voor PvdA en SP komen vooral uit bij de PvdD, GL en CU. Mensen met een voorkeur voor het CDA komen na invulling vooral uit bij SGP (25%), VVD (15%) en DKP/Nu (15%). Het CDA raakt verder nog mensen kwijt aan GL (10%) en PvdD (9%) en weinig aan de CU (2,7%).

Een aantal opvallende uitkomsten:
  • 61% van de invullers vindt dat het BTW-tarief voor vlees verhoogd moet worden. Dat is meer dan voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 toen 49% vond dat vlees in het hoge tarief moet;
  • 80% van de invullers vindt dat de overheid de grote verhuurders moet verplichten om bestaande huurwoningen energiezuiniger te maken.
  • 56% vindt dat er een kilometerheffing mag worden ingevoerd, 28% is het daar niet mee eens.

Verschillen tussen partijen groot

Onlangs heeft het PBL de effecten van de verkiezingsprogramma's doorgerekend. Wat betreft duurzame energie scoren PvdA en GroenLinks het beste; CDA en PVV scoren hier het slechtste. SP en VVD nemen een middenpositie in.

Opvallend: de plannen van VVD, CDA en PVV leiden tot een toename van de files ondanks dat zij het meeste investeren in nieuwe wegen. De andere partijen scoren beter doordat zij uitgaan van een kilometerheffing en/of belasting van de woon-werkvergoeding.
Publicatiedatum: