Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wilbrord Braakman: "Intensieve landbouw kan duurzaam en optimaal zijn"

Wilbrord Braakman van Natural Bulbs heeft het volgende opiniestuk geschreven naar aanleiding van de uitspraken van Aalt Dijkhuizen: Zoals de heer Aalt Dijkhuizen dit in Trouw bepleit behoeft dat wel enige verduidelijking en verfijning. Omdat de werkwijze die hij voorstaat niet voldoende noodzakelijke ecologische waardetoekenningen draagt.

Genoegen nemen met minder vervuileenheden omdat er anders meer honger en armoede in de wereld zal zijn, wordt niet onderbouwd en vind ik zorgelijk.
Het is de draagkracht van elke vierkante meter grond met ideale voeding, verzorging, gewassen met rotaties, water, klimaat en omgeving de lucht,welke van grote invloed zijn om ook kwalitatief goede producten te kunnen oogsten. Met draagkracht neemt de kwaliteit ervan niet af. Integendeel en worden ziekten preventief op een verklaarbare eenvoudige wijze meest onderdrukt.

Met het hoofdartikel, tevens rugvel van de Trouw van maandag 3 september wordt aandacht gegeven aan de visie van de heer Aalt Dijkhuizen, directeur Landbouwuniversiteit, Wageningen, over landbouw en voedsel.

Op de binnenkant van hetzelfde buitenblad, pleit de heer Marc Davidson van het UVA instituut voor biodiversiteit en ecosysteem- dynamica juist een meer wetenschappelijke functioneren van universiteiten aan, waardoor onafhankelijk veel nieuwe kennis en praktijkinzichten zullen kunnen ontstaan. Hij verwerpt de praktijk dat ook de politiek het onderzoek financieel onder voorwaarde van bedrijfsparticipatie. Daarmee stellen universiteiten zich te sterk met het bedrijfsleven afhankelijk. Ergo de economische drijfveer speelt er dan te grote parten. Onderzoeken kunnen dan, zoals bekend schadelijk en niet objectief zijn.

Op de Wageningen Landbouwuniversiteit zijn veel buitenlandse studenten. Heel goed. Slechts een klein deel daarvan keert terug naar hun geboortestreken en zet zich daar in voor voedsel met landbouw. Degenen die meer ecologische studies hebben gevolgd keren meer keren terug naar geboortestreek.

Wat is dat toch; steeds dat kennis, studie, het weten, botst met de harde realiteit?
Nu al wordt er voor 10 miljard mensen voedsel geproduceerd. Maar dat ziekten, houdbaarheid,opslag, transporten, prijzen en handel hogere kosten veroorzaken dan dat de productie heeft gekost wordt te weinig beseft. Nu al zijn er ook rapporten die aangeven dat met organische ecologische voedselproductie de wereldbevolking het meest veilig kan worden gevoed.

50.000 ton voedsel vernietigen wij elke dag in Europa. In de Verenigde Staten is dat per burger nog meer. En het lijkt wel een angstig geworden gegeven ( van wie?) dat we snel naar 9 miljoen mensen op deze wereld zullen zijn. Dat zal afhangen van de breed culturele waarden welke bevolkingen aan samenlevingen zullen gaan opbrengen. Nu al is er een enorm verschil in bevolkingsgroei Met gebruik van aller soort communicatie effecten en bewuste inzichtelijkheid van wat goed voedsel is – en hoe je steeds grond gezond en vruchtbaar kan maken, behouden en mag gebruiken, ben ik hoopvol gestemd. Indien dat maar meer wordt ingezien.

Wanneer niet verleiding, waarmee nu vooral jonge generaties mee in aanraking zijn gekomen door de overrompelingsindustrie zal worden afgezwakt. Schaarste, waardoor rekening wordt gehouden met de ander(en) en maat, ritme en solidaire soberheid dragen veel meer bij aan een gezonde samenleving dan veel producten welke met verleidelijke reclame worden geconsumeerd.

De huidige sterk in actueel politieke sfeer geraakte landbouw, met economische groei als leidmotief zal het daarom gelukkig nooit halen. Krachten om recht te doen en een religieus beschouwen, inkeer zoeken; het zal mensen bezig houden omdat wij ten goede zijn geboren.

Nu leven wij, lijkt steeds meer, in een vergissingperiode. We kunnen meer vragen gaan stellen. Ieder mag alles weten over grond. Nee dat is onmogelijk. Dat weet niemand. Wel is er nu een groot inzicht over dan wij ooit hebben geweten. En er kan nog meer over worden gevonden, waarmee landbouw een dienst wordt bewezen.

Maar je bent ondernemer en wilt een megastal bouwen. Ik ken boeren met die ambitie. Wetenschappelijk is vast te stellen waaraan het voer en de mest moet voldoen. Dus alleen met goed voer mag begonnen worden. Maar indien dat te duur wordt gevonden capituleert men al voor de grote marktwerking. Toch is er een grotere brok bedrijfsleven, wereldwijd die wegen vindt, met meer locale afzet, diversiteit en directheid en zo een gezinsinkomen weet te verwerven. En dat blijft de eerste eeuw nog steeds de sterkste groep van voedselproducenten. Economie heeft ook met eerlijkheid en openheid te maken.

Grond rust niet. Ook in winterslaap is ze actief. In slaap rusten wij uit. Dank zij een heel actief ordeningspatroon, het beste in de nacht. En kunnen weer fris opstaan. Alle universiteiten hebben nog een grote taak.

Wilbrord Braakman

Tuinder met internationale ervaring in landbouw, voedsel en sierteelt.

Voor meer informatie:

Wilbrord Braakman
Natural Bulbs
De Verbinding 5
1741 DB Schagen
0224 561166
06 44447001
wilbrord@naturalbulbs.nl
www.naturalbulbs.nl
Publicatiedatum: