Bertus Buizer van Buizer Advies reageert in het onderstaande bericht op het interview met Aalt Dijkhuizen (voorzitter van RvB van Wageningen UR) in Trouw van 3 september jongstleden met de titel: 'Of intensieve landbouw, of honger.'
Onlangs las ik een analyse van diverse onderzoeksrapporten in een artikel onder de titel 'Europa pleit voor landbouw op kleine schaal' (klik hier). Dat is tenminste een realistischer en duurzamer verhaal dan dat van topman Aalt Dijkhuizen van Wageningen University and Research Centre (WUR) in dagblad Trouw van 3 september jongstleden.
De nog intensievere landbouw die hij propageert onder dreiging van honger als de wereldbevolking met 2,3 miljard toeneemt, is een grote valkuil. Zo komen in het Midden-Oosten tegenwoordig bedrijven met mega kippenschuren van de grond waar miljoenen 'plof'-kippen met antibiotica op de been worden gehouden. Het kan inderdaad nog intensiever. Wat een dierenleed en wat een gevaar ook voor de menselijke gezondheid!
Dijkhuizen gaat ook voorbij aan het feit, dat een sterke bevolkingstoename ook meer handen betekent voor de landbouw. Als wij de landbouw kleinschaliger maken en een aantrekkelijke way-of-live, dan wordt misschien ook aan de sterke vervreemding van de voedselproductie eindelijk eens een halt toegeroepen, en aan de kaalslag van de biodiversiteit, het schaarser wordende schoon zoet water, de uitputting van fosfaat en andere grondstoffen. Ook gaat Dijkhuizen voorbij aan de enorme erosie van vruchtbare landbouwgrond door de moderne landbouw.
Laten we de aarde vooral weer echt vruchtbaar maken en de biodiversiteit in alle toonaarden sparen. Dan redden die 9 miljard mensen zich straks wel. Wij hoeven echt niet voor hen te denken.
En hopelijk heeft Nederland dan op een waardige manier geschiedenis geschreven. Daarmee hebben we goede ervaring! Nederland stond heel lang zeer goed aangeschreven. In Afrika werden wij wel (waarderend) 'les Juifs de l'Europe' genoemd, oftewel 'De Joden van Europa', met hun inventiviteit, hun drooggelegde polders en hun handel en kritische geest. Dat laatste moeten we nu misschien wat meer op onszelf toepassen!
Bertus Buizer:
"Hoe vruchtbaar en natuurrijk kunnen wij de aarde achter laten voor 9 miljard mensen?"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-25 Kansen voor biologische teelt van Cantaloupe-meloenen
- 2022-05-25 "Tijdens de langdurige bewaring wordt het kaf van het koren gescheiden"
- 2022-05-25 Catalaans bedrijf maakt eetbare verpakkingen
- 2022-05-24 "Komend seizoen breiden we de teelt van bio-zoete aardappelen in Portugal met 30 hectare uit"
- 2022-05-23 Piekopbrengst voor bio-blauwe bessen in Californië en Georgia
- 2022-05-23 Groente & Fruitbrigade opent derde locatie in IJsselmuiden
- 2022-05-20 Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- 2022-05-20 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-20 "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende, maar ook zeer passende stap"
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden