Open dag op 9 september

Warmonderhof opent schooljaar 2012-2013

Warmonderhof, de enige rijkserkende school voor biologische land- en tuinbouw heeft gisterenochtend (3 september) het schooljaar 2012-2013 geopend. Douwe van der Werf doet verslag van het begin van het schooljaar.

Gisteren en eergisteren (1 en 2 september) kwamen de kersverse eerstejaars al in Dronten aan. Ze hebben met hulp van hun ouders en vrienden hun kamers ingericht waar ze de komende jaren zullen wonen. In de avond is bij het kampvuur de verbroedering met elkaar en ook met de ouderejaars begonnen.


De eerstejaarsstudenten

Vandaag (3 september) is het schooljaar door de teamleider van de school officieel geopend. Daarna hebben de docenten en de studenten zich aan de eerstejaars voorgesteld en kon de introductie beginnen met het gebruikelijke klassenuur, de bespreking van de roosters, de boeken en de gezamenlijke lunch van alle Warmonderhofmedewerkers en -studenten. In de middag ging de kennismaking verder met sport en spel. Ook dinsdag en woensdag (4 en 5 september) zullen nog in het teken staan van de introductie onder andere met een excursie naar de biologische bedrijven in Lelystad en naar de vier praktijkbedrijven van Warmonderhof zelf. Op deze ondernemingen (akkerbouw, veehouderij, tuinbouw en fruitteelt) zullen de eerstejaars hun eerste praktijkervaringen opdoen. Donderdag 6 september beginnen de eigenlijke lessen.


Studenten en ouders pakken uit en richten kamers inDe nieuwe studentgroep is wederom een verrassende groep mensen. De motivatie om juist naar een school voor biologische land- en tuinbouw te gaan blijkt groot te zijn. Een aanzienlijk deel van de eerstejaars weet nu al dat ze inderdaad biologische boer of tuinder willen worden, een enkeling weet nu al dat hij zorgboer wil worden; anderen komen voor de natuur of de aarde in het algemeen. Sommigen geven aan dat ze 'gewoon' naar een leuke school willen.Daar voldoet Warmonderhof kennelijk aan aangezien de opleiding dit jaar net als in 2010 als meest studentvriendelijk locatie van het Groenhorstcollege is gekozen. De tevredenheid betreft belangrijke zaken: zijn de lessen en de docenten goed, leren de studenten genoeg, leren ze echt iets, halen veel studenten het diploma, is er veel uitval in het eerste jaar, is er goede begeleiding, is de beoordeling eerlijk en duidelijk, zijn de stages goed? De keuze wordt bepaald door de Job-monitor voor de belangenorganisatie van mbo-studenten. De keuze hangt samen met de unieke structuur van de opleiding, de student krijgt er in vier jaar een basisopleiding voor boer, tuinder of fruitteler, maar kan ook nog op de Warmonderhofcampus wonen en leert de eerste praktijk door op de schoolbedrijven te werken. Agrarische ervaring of vooropleiding is niet nodig.De studentengroep heeft meer opvallende kenmerken. Voor een land- en tuinbouwschool is het nog steeds bijzonder dat de helft van de studenten uit jongens bestaat en voor de andere helft uit meisjes. Beide groepen weten het diploma niveau vier te bemachtigen. Kenmerkend is ook het hoge beginniveau van de studenten, bijna de helft heeft een vmbo-diploma, meer dan de helft heeft een havo of vwo-opleiding achter de rug. Een deel van de eerstejaars heeft een langere of kortere opleiding na de middelbare school gevolgd. Vandaar de gemiddeld iets hogere leeftijd dan studenten van een mbo-opleiding hebben. De studenten komen niet alleen uit Nederland; dit jaar zijn er vijf studenten uit het buitenland: Duitsland, België en Denemarken. De school is verheugd dat dit jaar twee studenten uit Dronten voor Warmonderhof hebben gekozen. Dat was nog maar één keer eerder gebeurd. Warmonderhof is blij verrast met de nieuwe groep eerstejaars. Het belooft een boeiende groep te worden die weer zal zorgen voor een bruisend studentenleven en in de toekomst de biologische sector gaat versterken. De groep is groot voor Warmonderhofse begrippen.

Niettemin is er nog plaats.

Last minute aanmeldingen kunnen nog plaatsvinden. Komende zondag 9 september is daar een mooie gelegenheid voor. Die dag houdt Warmonderhof een open dag voor iedereen dus ook voor niet potentiële studenten. Neem uw familie en vrienden mee. Vanaf 11:00 uur bent u welkom om het zelf te zien en mee te maken: excursies, bedrijven bekijken, koeien knuffelen, oogsten, lekker eten, muziek luisteren (ook live), spelletjes doen, producten kopen, proeverijen enzovoort. Gratis entree en parkeren.

Voor meer informatie: www.warmonderhof.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven