"Binding met voedsel moet hersteld worden"

LekkereTrek: consument met duurzame snackwagen verleiden tot beter eten

Tholen - De nieuwe website www.lekkeretrek.com is gepresenteerd. Met deze nieuwe website wil Herman van Vliet uit Doezum een duurzame snackwagen in Friesland realiseren met een verdere uitrol door het hele land. "Ik ga voor een 'food revolution'. In de snackwagen zal ik heerlijk, eerlijk, regionaal en seizoensgebonden 'streetfood' aan gaan bieden. De bedoeling is om waar het kan en wanneer het de meest duurzame optie is, zoveel mogelijk biologische producten te gaan gebruiken", licht Herman toe.

Na Friesland zullen de andere provincies volgen. De volgende stap is in elke stad met meer dan 100.000 inwoners. "Een echte voedselrevolutie moet op straat plaatsvinden, vandaar dit plan. Ik wil met de snackwagens mensen verleiden tot beter eten."

Het concept wordt gefinancierd door middel van crowdfunding. Herman hoopt in december voldoende geld bij elkaar te krijgen. Het is de bedoeling dat vervolgens in mei 2013 de eerste elektrische LekkereTrek-wagen door Friesland zal gaan rijden. "We gaan ons uiterste best doen om het zo duurzaam mogelijk op te zetten. Zo wordt de kok gehuld in duurzame kleding."


Volgens Herman vragen veel consumenten zich bij de aankoop van een product af waar het precies vandaan komt. In de snackwagen kunnen ze daar direct antwoord op krijgen met behulp van een foodapp, social media en een flatscreen in de wagen.

Herman kijkt kritisch naar de huidige ontwikkelingen in de voedselproductie. "Veel boeren en telers werken niet meer met de natuur samen. Daardoor ontstaan er allerlei problemen. Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan, maar dan zullen ze anders moeten gaan denken." Hij is van mening dat veel boeren en telers te druk zijn met de productie (en dat moet ook) en daarom geen tijd kunnen investeren in het regelen van de afzet. De producten worden dan met de groothandel meegegeven, die de marge er tussenuit haalt. Daardoor komt het nu voor dat een Fries kaasje op een Limburgse markt verkocht wordt voor een te lage prijs."

Hij benadrukt dat de boeren nu vaak geen goede prijs voor de producten krijgen omdat de binding van de consument met hun voedsel ontbreekt. "Men weet niet waar het voedsel vandaan komt. De binding hiermee moet hersteld worden. Dat willen we met onze snackwagen bereiken."

Het concept wordt volledig transparant. "We gaan bijvoorbeeld exact laten zien hoe de prijs tot stand komt. Ik ben er ook van overtuigd dat de prijzen van biologische producten niet hoger hoeven te zijn. Door de groothandel ertussenuit te halen, bespaar je al 30 tot 40 procent."

Voor meer informatie:

Herman van Vliet
LekkereTrek
Doezumertocht 15
9863 TE Doezum
0594 610581
info@lekkeretrek.com
www.lekkeretrek.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven