Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dijkhuizen (voorzitter RvB Wageningen Universiteit) pleit voor nog intensievere landbouw

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit vindt dat de landbouw nog intensiever moet. Alleen zo kan de groeiende wereldbevolking volgens hem worden gevoed. Daarnaast kan er zo het duurzaamst worden geproduceerd. Dijkhuizen zegt dat in het dagblad Trouw en zal het vandaag (3 september) herhalen in zijn toespraak bij de opening van het academisch jaar.

Dijkhuizen stelt dat de wereld straks negen miljard mensen moet voeden, die ook nog eens meer zuivel en meer vlees willen eten. Tegelijkertijd is er de noodzaak om minder grondstoffen en chemische middelen te gebruiken.

"Dat is een enorme opgave. Alleen de intensieve landbouw kan dat aan", zegt Dijkhuizen. Kritiek dat dit ten koste gaat van het milieu wijst hij van de hand. Intensieve landbouw levert volgens hem de minste milieuschade per kilogram product op.

Duurzaamheid

Dijkhuizen zegt dat de hele wereld kijkt hoe in Nederland doelmatigheid en duurzaamheid worden gecombineerd. "Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld zal straks lijken op Nederland", meent hij.

Dijkhuizen denkt dat het moeilijk zal worden om de boodschap over te brengen dat intensieve landbouw het duurzaamst is. Hij is bang dat het systeem wordt afgebroken, terwijl de wereld het volgens hem zo hard nodig heeft.

Bron: NOS Nieuws
Publicatiedatum: