Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-aandeel zal geleidelijk aan door blijven groeien"

Ruim aanbod biologische groenteplanten bij Plantenkwekerij Jongerius

Tholen - Plantenkwekerij Jongerius in Houten is al jarenlang actief in de opkweek van biologische groenteplanten. De kwekerij is gespecialiseerd in groenteplanten voor de glas- en vollegrondsteelt. Wim Huijgens geeft aan dat het aandeel van biologisch nog ieder jaar groeit. "Het omvat nu een zeer aanzienlijk deel van de totale productie van het bedrijf. Het groeit gestaag mee met de rest van het bedrijf en ik verwacht dat dit aandeel ook geleidelijk aan door zal blijven groeien."


Wim toont wat beelden van de biologische planten

De biologische teelt vindt in afzonderlijke gedeeltes van het kassencomplex van het familiebedrijf plaats. De kassen verschillen van grootte en er wordt in totaal op 16 hectare gekweekt. Voor de glasteelt ligt de focus op de 'grote vijf': paprika, tomaten, komkommers, aubergines en courgettes. Belangrijke gewassen voor de vollegrondsteelt zijn koolgewassen zoals sluitkool en bloemkool. Ook groeien er plantjes van allerlei slasoorten. Maar het hele groenteassortiment word biologisch aangeboden.


Komkommerplanten

Omdat telers de planten vóór het zaaien bij Jongerius bestellen, weten de medewerkers van de plantenkwekerij altijd waar ze aan toe zijn. Om de kwaliteit van de groenteplanten in de gaten te houden worden er in de 'grote producten' regelmatig kiemproeven uitgevoerd.

Wim is vaak op pad en bezoekt veel telers persoonlijk. De medewerkers van Plantenkwekerij Jongerius zijn ook na de aanplant gesprekspartner van de telers. "We bespreken met hen hoe de plant groeit en wat er eventueel beter zou kunnen." Hij heeft veel waardering voor de biologische telers. "Het is vaak een hele puzzel en je moet het sowieso maar aandurven om de stap te nemen, zeker gezien de overgangsperiode van twee jaar. Belangrijk is dat je helemaal achter de teeltmethode staat." Hij verwacht geen opzienbarende toename van het aantal bio-bedrijven in de toekomst. "Ik voorzie dan eerder grotere bio-bedrijven dan dat dit er perse meer worden.


Biologische paprikaplantjes

Kwaliteit

Het belangrijkste verschil tussen de biologische en gangbare teelt is volgens Wim dat de gangbare telers vaak veel meer gespecialiseerd zijn in één bepaald gewas. "Dat kom je in de biologische teelt eigenlijk niet tegen, zij telen altijd meerdere gewassen. Dat vind ik ook echt het mooiste, bij een bio-teeltbedrijf worden soms wel tien tot vijftien verschillende producten geteeld." Hij geeft aan dat de biologische telers de professionaliseringsslag wat later hebben gemaakt, maar dat hij nu erg onder de indruk is van de kwaliteit van de biologische producten.


Een biologische tomatenplant

Wim voorziet dat de eisen vanuit de consumentenwereld in de toekomst steeds hoger zullen worden. "Zij zijn steeds meer kwaliteitsgericht. Daar kan de biologische teler inmiddels goed aan voldoen. Maar voor kwalitatief hoogwaardige eindproducten blijft het vooral belangrijk om met goed uitgangsmateriaal te beginnen, met onze planten dus."Voor meer informatie:

Wim Huijgens
Plantenkwekerij Jongerius Houten
Utrechtseweg 19A
3992 LM Houten
030 6371457
[email protected]
www.jongeriusplant.nl