Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruime politieke meerderheid voor meer duurzame energie

De groene geest van het lenteakkoord werkt vooral door op het terrein van energie. Dat concludeert Natuur & Milieu uit de op 28 augustus gepresenteerde doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Veel politieke partijen zorgen voor een toename van het aandeel duurzame energie en een reductie van de CO2-uitstoot. Natuur & Milieu hoopt dat dit beeld straks terug te zien is in het nieuwe regeerakkoord. De uitslag van 12 september heeft grote invloed hierop, want er zijn grote verschillen tussen de partijen.

Wat betreft duurzame energie scoren PvdA en Groenlinks het beste; CDA en PVV scoren hier het slechtste. SP en VVD nemen een middenpositie in. Opvallend is dat de plannen van VVD, CDA en PVV leiden tot een toename van de files ondanks dat zij het meeste investeren in nieuwe wegen. De andere partijen scoren beter doordat zij uitgaan van een kilometerheffing en/of belasting van de woon-werkvergoeding.

Een groenere economie levert Nederland veel voordeel op voor zowel banen als het milieu. De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de import van energie en is daardoor erg gevoelig voor prijsstijgingen. "Duurzame energie moet de topprioriteit voor het nieuw kabinet zijn", zegt Tjerk Wagenaar, directeur Natuur & Milieu. "Zelf produceren van duurzame energie levert veel banen op. Ook investeringen in energiebesparing leveren werk op voor het MKB en de bouw." Elke extra euro voor schone energie verdient zichzelf wereldwijd drie keer terug door toekomstige brandstofbesparingen, zo becijferde het PBL onlangs in zijn rapport over vergroening van de economie.

Help burgers en bedrijven met duurzame energie

Het PBL becijferde eerder deze maand dat Nederland zijn doelen voor hernieuwbare energie niet haalt. Natuur & Milieu is blij dat PvdA, GroenLinks, CU, D66, VVD, SP en SGP extra maatregelen nemen. Het is nu zaak dat deze maatregelen ook terug te vinden zijn in het nieuwe regeerakkoord.

Tjerk Wagenaar: "Help burgers, bedrijven en energiecoöperaties die duurzame energie opwekken voor eigen gebruik. Stel hen vrij van energiebelasting en bouw tegelijkertijd de subsidies van ruim 5 miljard per jaar voor fossiele energie af. Onze collectieve inkoopactie van zonnepanelen via Zon Zoekt Dak toont aan hoeveel energie er vrij komt als je mensen helpt om zelf schone energie op te wekken."


Groene Kieswijzer

Iedereen die natuur, milieu en duurzaamheid belangrijke onderwerpen vindt, kan voor de Tweede Kamerverkiezingen achterhalen welke partij het beste bij hem/haar past. Op www.groenekieswijzer.nl staat wat de partijen vinden over vijftien milieuonderwerpen, van natuurbescherming tot kolencentrales.
Publicatiedatum: