Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische courgettes uit Neer

De cameraman van Proef.nu gaat regelmatig op pad om te filmen bij biologische telers. De laatste keer is hij bij Ellen en Wim geweest die samen de biologische tuinderij Peeters-Mertens runnen in het Limburgse Neer. Op 15 hectare grond telen ze onder andere Chinese kool, prei, aardappelen, tuinbonen en courgettes.

Op 15 april worden de eerste courgettes gepland onder tunneltjes. Dit is ter bescherming tegen nachtvorst en om het oogsten te vervroegen. Zo planten en oogsten ze 3 rondes courgettes per seizoen. Afhankelijk van het weer kunnen ze tot half oktober oogsten.

Om goede courgettes te krijgen is de bestuiving heel belangrijk. Aan één plant groeien zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen hebben het vruchtbeginsel dat, na een goede bestuiving, uitgroeit tot een vrucht. De mannelijke bloemen staan op een steeltje. De bloem bloeit maar één dag, alleen 's morgens tot 11:00 uur. Daarna gaat ze dicht. De bestuiving, door bijen, moet dus op dat moment plaatsvinden. Als er geen goede bestuiving is, komen er ook geen mooie vruchten.

Courgette is een veelzijdige groente die prima in pasta's kan worden gebruikt. Ook een verse courgettesoep behoort tot de mogelijkheden.

Wilt u meer weten over het bedrijf van Ellen en Wim? Bekijk dan het hele filmpje via www.proef.nu/v/25.

Andere filmpjes van de cameraman kunt u bekijken op www.proef.nu.
Publicatiedatum: