Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het toverwoord in BD-landbouw is samenhang"

BD-kasteler Van Paassen installeert 90 zonnepanelen op werkschuur

Nederland telt duizenden kastelers, maar telers zoals Rob van Paassen zijn letterlijk op één hand te tellen. In 2000 schakelde hij om naar biologisch. Sinds 2010 teelt hij zijn paprika's, komkommers en paksoi voor Nature & More zelfs biologisch-dynamisch. In Nederland kent hij maar drie BD-soortgenoten. De teler uit Oude Leede heeft in de afgelopen jaren een continue beweging naar meer duurzaamheid gemaakt. Afgelopen week installeerde hij 90 zonnepanelen op het dak van zijn werkschuur.

"In de BD-landbouw probeer je met zo weinig mogelijk inputs van buitenaf een volwaardig product te maken", aldus Rob van Paassen. "Het grote toverwoord is samenhang. Je streeft naar een lokale kringloop en werkt in de echte grond. Daarom hebben we paarden op het bedrijf, waarvan we de mest gebruiken voor onze compost. Met de zonnepanelen voeren we het principe van eigen inputs nu ook door in de energie." Afgelopen week installeerde Rob 90 zonnepanelen op het dak van zijn sorteerschuur, waarmee hij 25 procent van zijn eigen elektriciteit kan opwekken.



Eerder bracht Rob van Paassen zijn gasgebruik al terug met 50 procent: hij schakelde over op de teelt van paksoi in de wintermaanden. De kassen hoeven voor deze teelt niet verwarmd te worden, wat een enorme reductie van gasverbruik en broeikasgasemissie betekent. "Grote bedrijven hebben een WKK-installatie om energie te besparen. Daar ben ik echter te klein voor," vertelt Rob. "Als kleiner bedrijf moet je creatief zijn. Economie en ecologie gaan daarbij gelukkig hand in hand."

De zonnepanelen zullen zichzelf in 14 jaar terugverdienen - sneller als de prijs van elektriciteit omhoog gaat. Ze gaan zeker 20 jaar mee. Rob licht toe: "Energie is mijn grootste kostenpost, dus ik keek jaren geleden al naar zonne-energie. Als bedrijf krijg je er geen subsidie op. De laatste tijd zijn zonnepanelen echter snel in prijs gedaald, daardoor is het plots rendabel geworden. Ik zag meteen het licht!"

Kasteler Rob van Paassen is met code 183 te vinden op www.natureandmore.com. In september plant Rob zijn paksoi, die vanaf november verkocht zal worden.
Publicatiedatum: