Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
100 instellingen met 1 miljoen leden:

Randstad heeft het Groene Hart nodig!

"Het Groene Hart is het hart van de Randstad: landschappelijk fraai, ecologisch waardevol en economisch belangrijk, waard om Nationaal Landschap genoemd te worden! Voor inwoners en recreanten is het er goed toeven, voor ondernemers en boeren is het hun onmisbare werkgebied. Dit open Hart is belangrijk voor de leefbaarheid van zowel inwoners als omwonenden, nu en in de toekomst. De Randstad bezit met haar hoogwaardige (culturele) voorzieningen en met haar Groene Hart een kwaliteit die maar weinig metropolen in de wereld bieden. Daarom komt het er op aan dit Groene hart duurzaam te beheren en te gebruiken."

Dit zegt de Stichting Groene Hart in het Groene Randstad Manifest, dat is medeondertekend door bijna 100 instellingen op het gebied van natuur, cultuur en landschap met samen meer dan 1 miljoen leden. Daaronder onder meer de Vereniging Milieudefensie, de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting Zuid-Hollands Landschap. Het manifest wordt gepresenteerd met het oog op de verkiezingen en de kabinetsformatie.De ondertekenaars van het manifest willen dat het Groene Hart zijn status als Nationaal Landschap weer terugkrijgt en ook blijvend vanuit het Rijk ondersteund wordt. De planologisch vastgelegde grenzen van het Groene Hart mogen niet verder worden aangetast. Voor de kerngebieden van het Nationaal Landschap Groene Hart moet extra bescherming komen. Dit geldt voor natuurgebieden, Natura 2000 gebieden, ecologische verbindingszones en open gebieden zoals snelweg- en spoorlijnpanorama's, en ook voor monumenten en de culturele hoofdstructuur, zoals de Oude Hollandse Waterlinie. Ook willen de ondertekenaars dat de afspraken voor woningbouw in het Groene Hart opnieuw worden bekeken en naar beneden bijgesteld gelet op de bevolkingskrimp. Rode contouren moeten worden teruggebracht tot wat echt nodig is en de bestaande grootschalige nieuwe woningbouwlocaties moeten eerst worden afgemaakt voordat nieuwe worden aangewezen; hetzelfde geldt voor bestaande bedrijventerreinen.
Publicatiedatum: