Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Edith Lammerts van Bueren Held van de Smaak voor de provincie Utrecht

De Jury van de Week van de Smaak heeft Edith Lammerts van Bueren verkozen tot Held van de Smaak voor de provincie Utrecht. Zij is gekozen vanwege haar niet aflatende inzet voor de veredeling van lekkere en duurzame aardappelrassen voor de biologische sector. "Vooral haar verbinding tussen wetenschap en praktijk en de aandacht voor smaak in zo'n vroeg stadium van veredeling zijn indrukwekkend", volgens het juryrapport.

Gekozen uit zeven finalisten

Edith Lammerts van Bueren is gekozen uit zeven regionale finalisten, die zich allemaal inzetten voor de ontwikkeling, afzet en promotie van bijzonder smaakvolle en duurzame aardappelen en aardappelproducten. De verkiezing is onderdeel van de jaarlijkse Week van de Smaak.

De overige genomineerden waren:

  • Aleid Blitterswijk, van boerderij Rijnveld in Werkhoven (www.rijnveld-pieper.nl). Aleid heeft een uitgekiend systeem van bewaren en sorteren ontwikkeld. Hij werkt nauw samen met verschillende schakels in de keten om zijn afnemers, met name horeca, jaarrond van de gewenste smakelijke aardappel te voorzien.
  • Stijn Costermans, biologisch tuinder en begeleider op Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht (www.moestuinutrecht.nl). Stijn liet een aantal van de bijzondere en smakelijke aardappelrassen die hij met de zorgvragers verbouwt proeven, zoals Pink Fir Apple en Rode Emma, en onderstreepte zo dat smaak voor hem prioriteit heeft.
  • Franklin Knoop van Franklin Food (www.franklinfood.nl) in Zeist. Franklin laat met zijn biologische snackbar Franklin Food CafĂ© en met zijn mobiele biologische friteskraam zien dat een kleine ondernemer grote toeleverende bedrijven in een duurzame richting kan sturen.
  • Cobie en Jan de Kruijff van Boerderij De Riet in Leusden (www.kookstudioderiet.nl). Cobie en Jan dragen met hun aardappelen en kookstudio op hun biologische boerderij bij aan de verbinding tussen consumenten en producenten.
  • Luuk Schouten, biologisch tuinder van Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk (www.landgoedgroenten.nl). Luuk heeft met veel energie en inzet de tuinderij van het landgoed in oude glorie hersteld. Daarbij heeft hij veel aandacht voor bijzondere aardappelrassen met smaak als belangrijk uitgangspunt, zoals Charlotte en Roseval.
  • Arn Zuyderduin van Vlaams Friteshuis van Gogh in Amersfoort (www.vangoghfrites.nl). Arn heeft een duidelijk concept neergezet en bakt heerlijke verse frites van Nederlandse aardappels die ter plekke geschild en gesneden worden.

Impact van duurzame veredeling

Het resultaat van Lammerts werk zijn smakelijke aardappelen die resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora. Bovendien wordt er bij het veredelen ook geselecteerd op rassen die met minder meststoffen kunnen. De impact van dergelijke veredeling is groot: niet alleen is het milieu met duurzame rassen gediend, maar ook consumenten hebben straks de keuze uit de lekkerste nieuwe biologische aardappelrassen. "Veredelen van rassen is complex en kost jaren werk. Dat ik daar nu al een publieke pluim voor krijg, is een enorme eer", vindt Lammerts. Haar projecten staan beschreven op www.louisbolk.nl/bioimpuls.


In de strijd voor de nationale titel Held van de Smaak 2012

Van Bueren is samen met 11 andere provinciale Helden in de race voor de titel Nationale Held van de Smaak 2012. Die wordt op 29 september 2012 verkozen in Amersfoort, met als thema de Aardappel. Meer informatie op www.weekvandesmaak.nl.

Over het Louis Bolk Instituut

Edith Lammerts van Bueren is verbonden aan het Louis Bolk Instituut, een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie voor biologische en duurzame landbouw, gezondheid en voeding. Bij het Louis Bolk Instituut zijn ongeveer 65 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen, Accra (Ghana) en Kampala (Oeganda). Het project Bioimpuls valt onder Groene Veredeling en wordt uitgevoerd samen met kweekbedrijven en boerenkwekers. Het Ministerie van EL&I ondersteunt het project financieel.
Publicatiedatum: