Gekozen uit zeven finalisten
Edith Lammerts van Bueren is gekozen uit zeven regionale finalisten, die zich allemaal inzetten voor de ontwikkeling, afzet en promotie van bijzonder smaakvolle en duurzame aardappelen en aardappelproducten. De verkiezing is onderdeel van de jaarlijkse Week van de Smaak.De overige genomineerden waren:
- Aleid Blitterswijk, van boerderij Rijnveld in Werkhoven (www.rijnveld-pieper.nl). Aleid heeft een uitgekiend systeem van bewaren en sorteren ontwikkeld. Hij werkt nauw samen met verschillende schakels in de keten om zijn afnemers, met name horeca, jaarrond van de gewenste smakelijke aardappel te voorzien.
- Stijn Costermans, biologisch tuinder en begeleider op Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht (www.moestuinutrecht.nl). Stijn liet een aantal van de bijzondere en smakelijke aardappelrassen die hij met de zorgvragers verbouwt proeven, zoals Pink Fir Apple en Rode Emma, en onderstreepte zo dat smaak voor hem prioriteit heeft.
- Franklin Knoop van Franklin Food (www.franklinfood.nl) in Zeist. Franklin laat met zijn biologische snackbar Franklin Food Café en met zijn mobiele biologische friteskraam zien dat een kleine ondernemer grote toeleverende bedrijven in een duurzame richting kan sturen.
- Cobie en Jan de Kruijff van Boerderij De Riet in Leusden (www.kookstudioderiet.nl). Cobie en Jan dragen met hun aardappelen en kookstudio op hun biologische boerderij bij aan de verbinding tussen consumenten en producenten.
- Luuk Schouten, biologisch tuinder van Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk (www.landgoedgroenten.nl). Luuk heeft met veel energie en inzet de tuinderij van het landgoed in oude glorie hersteld. Daarbij heeft hij veel aandacht voor bijzondere aardappelrassen met smaak als belangrijk uitgangspunt, zoals Charlotte en Roseval.
- Arn Zuyderduin van Vlaams Friteshuis van Gogh in Amersfoort (www.vangoghfrites.nl). Arn heeft een duidelijk concept neergezet en bakt heerlijke verse frites van Nederlandse aardappels die ter plekke geschild en gesneden worden.