Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cider Festival... niet ver van de Appel: 21 oktober

Cider wordt rijp met festival in Amsterdam

Nooit eerder is er in Nederland zoveel kennis en ervaring over cider op één plek beschikbaar geweest. Op zondag 21 oktober wordt in eet- en drinklokaal MOES (souterrain van kunstcentrum De Appel) in Amsterdam de eerste editie van een groot Cider Festival gehouden. Cider, u weet wel, het vergiste sap van appels of peren, liefst zo puur mogelijk.

Het festival is lekker interactief, dus denk aan een workshop cider maken, meet & greet met cidermakers, masterclasses, een quiz en een 'lopende' proeverij. Kortom: daar moet je bij zijn als liefhebber van dit appelspraakwater. Alles staat een dag lang in het teken van ambachtelijk gemaakte cider.Raúl Henriquez van Ciderwinkel geeft aan dat biologisch gecertificeerde ciders een grote plek innemen tijdens het festival. "Er is vooral veel aandacht voor onze uit Engeland geïmporteerde cider, zoals Dunkertons uit Herefordshire die via De Nieuwe Band verkrijgbaar is, een deel van Sheppy's Cider uit Somerset en een deel van Cornish Orchards uit Cornwall. Er zijn ook wat biologische Franse ciders en één biologisch gecertificeerde uit Baskenland."

Cider geniet sinds een paar jaar ook in Nederland steeds meer belangstelling. In Frankrijk en Engeland wordt het al eeuwen gedronken. Bij de maaltijd, als aperitief, eigenlijk past het bij alles. Het kan net als bier een alternatief zijn voor wijn en de combinaties van cider met eten zijn eindeloos.Levensgenieters hebben het al door. Want Nederland is wat klimaat en bodem betreft véél geschikter voor het kweken van ciderappelen dan van wijndruiven.

Bij steeds meer Nederlandse appelboeren, van de Betuwe en het Westland tot de Achterhoek, valt het kwartje dat in plaats van een 'gewoon' appelsap ook cider kan worden gemaakt. Dat levert misschien niet meteen dezelfde kwaliteit op als die jarenlange ervaring in Engeland en Frankrijk voortbrengt, maar het zorgt wel voor een nieuwe cultuur die hier nooit eerder was.

Op het Cider Festival komen cidermakers, appel- en perenkwekers, ciderimporteurs, culinaire auteurs en kookliefhebbers bij elkaar om van cider een feest te maken en hun kennis en ervaring te delen met de bezoeker die graag cider drinkt en er meer van wil weten.

Er wordt die dag ook cider geproefd door een heuse jury die een aanmoedigingsprijs uitreikt aan de beste binnenlandse en buitenlandse cider die in Nederland te krijgen is.

Op het programma van het eerste Cider Festival staat een masterclass van de Franse cidermaker Cyril Zangs met importeur Martijn de Wal van Pomme d'Or, een workshop Zelf Cider Maken van Wouter Bijl (CiderCider) en Raúl Henriquez (Ciderwinkel), en verder pakt de keuken van MOES uit met lekkere Cider-Spijs-combinaties. Uiteraard is er een keur aan cider te proeven en te koop.

Ook de kleinste smulpapen zijn welkom en komen goed aan bod. Zij kunnen met een heuse wijnpers zelf appelsap maken en drinken.

Locatie: Prins Hendrikkade 142 sous, Amsterdam (vlakbij Amsterdam CS)
Datum: zondag 21 oktober van 14:00 tot 19:30 uur.

Entree: gratis, voor een aantal festivalonderdelen geldt een toeslag.
Voor meer informatie: Facebook Ciderfeest (eenvoudig vindbaar via Google) en binnenkort op www.totmoes.nl.

Reserveren wordt aanbevolen voor de volgende festivalonderdelen:

  • Masterclass Meet&Greet Zangs inclusief glaasje Zangs-cider (7,50 euro) via [email protected].
  • Workshop Zelf Cider Maken inclusief een fles zelf geperste 'cider' en een verrassingsdrankje (25 euro) via [email protected].
  • Verrassende driegangen Cider&Spijs-proeverij (17,50 euro) via [email protected].
Publicatiedatum: