Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project ‘Verbetering benutting bodemvoorraad fosfaat’ gestart

De wereldvoorraad fossiel fosfaat is eindig en de emissie van fosfaat naar grond- en oppervlaktewater moet worden gereduceerd. Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut (LBI) zijn in 2012 het project 'Verbetering benutting bodemvoorraad fosfaat' gestart om te onderzoeken hoe je bij een lage fosfaattoestand van de bodem toch nog goed gewassen kunt telen.

Het is noodzakelijk om het gebruik van fosfaatmeststoffen te beperken, een hoge fosfaattoestand van de bodem te laten dalen en een relatief lage toestand niet te verhogen. Fosfaatkringlopen moeten worden gesloten en is het noodzakelijk een fosfaatevenwichtsbemesting na te streven (aanvoer = afvoer). De onbenutte fosfaatvoorraad in de Nederlandse bodem is in de meeste gevallen hoog en moet beter worden benut, zodat er minder fosfaat behoeft te worden aangevoerd. Een vraag hierbij is hoe je bij een naar huidige maatstaven lage fosfaattoestand van de bodem toch nog goed gewassen kunt telen.

Het project richt zich op:

  • De bijdrage van organisch gebonden fosfaat in de bodem aan de fosfaatvoorziening van gewassen. Hierover is vrij weinig bekend en er wordt in de advisering (nog) geen rekening mee gehouden. Het effect van langjarige organische en anorganische bemesting op de fractie organisch gebonden fosfaat in de bodem wordt nagegaan en getracht zal worden dit te correleren aan indicatoren voor de fosfaatvoorziening van de gewassen.
  • De invloed van minimale of intensieve grondbewerking (en een hierdoor hogere bodembiodiversiteit) op de fosfaatbenutting door het gewas.
  • Het vermogen van verschillende typen groenbemesters om fosfaat uit de bodem op te nemen en hoeveel hiervan (na inwerken van de groenbemesters) beschikbaar komt voor het volggewas.
  • Het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van een rekenmodel om de mineralisatie van fosfaat te voorspellen.
Het onderzoek wordt zoveel mogelijk aangesloten bij en uitgevoerd in lopend, meerjarig (bodem)onderzoek: de proefvelden Mest als Kans van LBI en BASIS van PPO.

Contact informatie: Willem van Geel, PPO van Wageningen UR; Petra Rietberg, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: