Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nationale DenkTank 2012 zoekt naar oplossingen voor duurzamere voedselketen

Hoe verenigen we de consumentenwens voor meer biologisch vlees met de extra milieudruk die dat geeft? Dit is één van de vier vraagstukken waar de Nationale DenkTank 2012 zich mee gaat bezighouden. De Nationale DenkTank 2012 gaat op 20 augustus in Driebergen van start. In drie maanden gaat een team van 21 academische talenten op zoek naar oplossingen voor een duurzamere voedselketen. In december presenteert de DenkTank zijn antwoorden op vier concrete vraagstukken. De andere drie zijn: Hoe gaan we om met reststromen in de voedselketen?', Wat zijn duurzamere alternatieven voor onze eiwitvoorziening?' en Hoe maken we samengestelde maaltijden met soms tientallen ingrediënten duurzamer?' Aan de hand van de vier casussen buigt de DenkTank zich over kansen en barrières voor een duurzamere voedselketen.

Hoewel er veel draagvlak is om voedselketens duurzamer te maken is er een maatschappelijk behoefte aan vernieuwingsimpulsen en aan het doorbreken van bestaande paradigma's. Verduurzaming zoals dat wordt opgepakt door het bedrijfsleven - de nadruk ligt dan op efficiëntie en effectiviteit - sluit niet altijd aan bij de perceptie van burgers op het gebied van duurzaamheid. Daarom gaat de DenkTank op zoek naar kansen voor verdere verduurzaming, die economisch haalbaar, rationeel logisch en maatschappelijk passend zijn.

Themapartners dit jaar zijn de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De DenkTank start met een openingssymposium en een tweeweekse zomerschool. Daarna doet het team ruim een maand eigen onderzoek rond de verschillende thema's. De DenkTank presenteert haar analyse op 5 oktober tijdens een Expertforum. De laatste 6 weken werkt de DenkTank aan concrete ideeën en concepten die kunnen bijdragen aan een duurzamere voedselketen.

Ieder jaar wordt een Nationale DenkTank samengesteld, bestaande uit ruim 20 excellente masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, gedrevenheid, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Net als de vorige jaren is een zeer multidisciplinair team samengesteld. Het doel van de stichting is het stimuleren van innovatie door een multidisciplinair netwerk te creëren van ondernemende en creatieve mensen. Structureel wordt de DenkTank ondersteund door de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, McKinsey & Company, De Baak, YER, De Brauw Blackstone Westbroek, Menzis, Conclusion, Andersen Elffers Felix, Newcom research & consultancy, Studelta, De Avond voor Wetenschap en Maatschappij en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Bron: Stichting Nationale DenkTank via FoodHolland
Publicatiedatum: