Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ongezond eetgedrag veroorzaakt onnodige milieubelasting

Ongezond eetgedrag veroorzaakt onnodige milieubelasting. Vooral vlees en tussendoortjes de boosdoener.
 
Ongezond eten is niet alleen slecht voor je eigen lichaam, maar ook voor het milieu. Dat blijkt uit de berekening van de milieudruk van ons eten, aan de hand van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Metro heeft de hand gelegd op het onderzoek van Blonk Milieu Advies, dat in opdracht van het Voedingscentrum is uitgevoerd.

Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners: samen zijn ze verantwoordelijk voor 50 procent van de klimaatbelasting van ons voedingspatroon. Daarnaast is de groep extra's een grote factor in de milieubelasting (13 procent). Hieronder vallen zaken die qua voedingswaarden buiten een gezond eetpatroon vallen, zoals snacks, sauzen en snoep.

"Wat voor ons als een verrassing kwam, is dat ook productgroepen als dranken en extra’s voor zoveel milieubelasting zorgen", vertelt Corné van Dooren, Kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum. "Dat heeft ermee te maken dat tussendoortjes als snoep en koeken bewerkte producten zijn en vaak vet bevatten. Die bewerking kost erg veel energie, denk aan de raffinage van suiker en olie. Bij dranken speelt vooral de verpakking een rol."

Voor de berekening van de milieudruk is gekeken naar klimaatbelasting, energiegebruik en landgebruik. Per product is rekening gehouden met de gehele levenscyclus: van de productie van een product tot het transport tot de bereiding thuis en afval.

Het onderzoek is voor het Voedingscentrum aanleiding om naast adviezen voor gezonde voeding, ook meer rekening te houden met duurzame voeding. “Wat dat betreft zijn er wel een aantal dilemma's in onze aanbeveling”, legt Van Dooren uit. "Voor de gezondheid is het bijvoorbeeld verstandig om twee keer per week vis te eten. Maar gezien de overbevissing is dat lastig."

Ook groenten vormen een aandachtspunt wat betreft milieudruk en gezondheid. "Het Voedingscentrum raadt aan om voldoende groenten te eten", zegt Van Dooren. "Maar in Nederland worden vooral veel kasgroenten zoals tomaten en paprika gegeten en dat kost in de winter veel energie om te kweken.”

Om die reden wil het Voedingscentrum explicieter worden in hun advies om seizoensgroenten te eten. "In onze weekmenu's houden we hier wel rekening mee, maar ook in onze algemene adviezen wordt dit steeds explicieter genoemd. Waarschijnlijk gaan we hier in 2013 een stap in maken, als de Gezondheidsraad de huidige Richtlijnen Goede Voeding herzien heeft."

Wil je weten wat de milieubelasting is van je eigen eetgedrag? Kijk dan op www.voedselafdruk.nl.

Bron: Metro
Publicatiedatum: