
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Ongezond eetgedrag veroorzaakt onnodige milieubelasting
Ongezond eten is niet alleen slecht voor je eigen lichaam, maar ook voor het milieu. Dat blijkt uit de berekening van de milieudruk van ons eten, aan de hand van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Metro heeft de hand gelegd op het onderzoek van Blonk Milieu Advies, dat in opdracht van het Voedingscentrum is uitgevoerd.
Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners: samen zijn ze verantwoordelijk voor 50 procent van de klimaatbelasting van ons voedingspatroon. Daarnaast is de groep extra's een grote factor in de milieubelasting (13 procent). Hieronder vallen zaken die qua voedingswaarden buiten een gezond eetpatroon vallen, zoals snacks, sauzen en snoep.
"Wat voor ons als een verrassing kwam, is dat ook productgroepen als dranken en extra’s voor zoveel milieubelasting zorgen", vertelt Corné van Dooren, Kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum. "Dat heeft ermee te maken dat tussendoortjes als snoep en koeken bewerkte producten zijn en vaak vet bevatten. Die bewerking kost erg veel energie, denk aan de raffinage van suiker en olie. Bij dranken speelt vooral de verpakking een rol."
Voor de berekening van de milieudruk is gekeken naar klimaatbelasting, energiegebruik en landgebruik. Per product is rekening gehouden met de gehele levenscyclus: van de productie van een product tot het transport tot de bereiding thuis en afval.
Het onderzoek is voor het Voedingscentrum aanleiding om naast adviezen voor gezonde voeding, ook meer rekening te houden met duurzame voeding. “Wat dat betreft zijn er wel een aantal dilemma's in onze aanbeveling”, legt Van Dooren uit. "Voor de gezondheid is het bijvoorbeeld verstandig om twee keer per week vis te eten. Maar gezien de overbevissing is dat lastig."
Ook groenten vormen een aandachtspunt wat betreft milieudruk en gezondheid. "Het Voedingscentrum raadt aan om voldoende groenten te eten", zegt Van Dooren. "Maar in Nederland worden vooral veel kasgroenten zoals tomaten en paprika gegeten en dat kost in de winter veel energie om te kweken.”
Om die reden wil het Voedingscentrum explicieter worden in hun advies om seizoensgroenten te eten. "In onze weekmenu's houden we hier wel rekening mee, maar ook in onze algemene adviezen wordt dit steeds explicieter genoemd. Waarschijnlijk gaan we hier in 2013 een stap in maken, als de Gezondheidsraad de huidige Richtlijnen Goede Voeding herzien heeft."
Wil je weten wat de milieubelasting is van je eigen eetgedrag? Kijk dan op www.voedselafdruk.nl.
Bron: Metro
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-24 Siciliaanse citroenenteler maakt stap naar biologisch-dynamisch
- 2023-03-23 100.000 kilo bio-aardappelen en -wortelen voor Voedselbank
- 2023-03-22 "Ook het tweede kwartaal zal de gembermarkt uitdagend zijn"
- 2023-03-22 Oostenrijk: De keerzijde van de biologische groei
- 2023-03-22 Zwitserland: Sterke prijsdaling voor bio selderij; clementines en mandarijnen stijgen
- 2023-03-22 "We verwachten veel toekomst in bio"
- 2023-03-22 Productief biologisch herbebossingsproject in Ecuador
- 2023-03-20 "Biologische vijgen hebben van begin af aan de belangstelling van onze klanten gewekt"
- 2023-03-17 "Macadamianoten van ruim 7.000 kleine bio-telers"
- 2023-03-17 Waarom biologisch? Vragen van telers en consumenten
- 2023-03-16 "SwingBio blijft aan terrein winnen op krimpende markt"
- 2023-03-16 Flinke prijsstijgingen bio-AGF in VS
- 2023-03-15 Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- 2023-03-15 Bio-vegan boer Joost van Strien in 5 Dagen op NPO Radio 1
- 2023-03-13 Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- 2023-03-13 Helft wereldbevolking kan leven van voedsel uit eigen land
- 2023-03-10 "Biologische aardappel tegen een betaalbare prijs"
- 2023-03-10 "Candine Bio eerste biologische appel op Marokkaanse markt"
- 2023-03-09 Duitse jongerenorganisaties pleiten voor ggo-vrije landbouw
- 2023-03-09 Hoe nieuwe veredelingstechnieken ten goede kunnen komen aan de biologische sector