Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde grondwatervoetafdruk meer dan 3,5 keer te groot

In belangrijke landbouwgebieden – vooral in Azië en Noord-Amerika – worden de grondwatervoorraden zodanig uitgeput dat 1,7 miljard mensen gevaar lopen.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de McGill University (Canada) beschrijven in Nature een nieuwe methode om de balans tussen grondwatergebruik en grondwateraanvulling in een gebied uit te drukken: de 'grondwatervoetafdruk'.

Die voetafdruk wordt bepaald uit het landoppervlak dat nodig is om grondwatergebruik in een gebied in balans te brengen met de aanvulling door regen, waarbij er ook nog voldoende rivierafvoer overblijft om ecosystemen levensvatbaar te houden.

"Met de grondwatervoetafdruk kunnen wij nu wereldwijd per regio zien of grondwater op een duurzame manier wordt gebruikt, of er uitputting ontstaat", verduidelijkt Marc Bierkens, leider van het Utrechtse team. "Wordt de grondwatervoetafdruk groter dan één, dan is er sprake van niet-duurzame onttrekking."

20% put grondwater ernstig uit

Uit het onderzoek blijkt dat de wereldwijde grondwatervoetafdruk meer dan 3,5 keer zo groot is als alle grondwaterrijke gebieden in de wereld. Toch heeft 80% van de grondwaterrijke gebieden een duurzame grondwatervoetafdruk. Dit betekent dat in de overige 20% de grondwatervoorraad zwaar uitgeput wordt.

Op termijn vormt dit een bedreiging voor de bestaanszekerheid van 1,7 miljard mensen die nu in deze gebieden – vooral in Azië en Noord-Amerika – wonen. Dat in deze gebieden toch zoveel grondwater onttrokken kan worden, komt omdat de voorraad al lang geleden is opgebouwd.

Bron: Eos Wetenschap
Publicatiedatum: