Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duurzaam innovatie-eiland op Lowlands

Bubbels, bier en bioplastic: TU Delft op Llowlab

De TU Delft is van 17 tot en met 19 augustus voor de derde keer aanwezig op Llowlab, het duurzame innovatie-eiland op muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. Bezoekers kunnen op het drijvende platform in Lake Lowlands een blik werpen op een duurzame toekomst. De TU Delft-onderzoekers en studenten ontwierpen een duurzaam paviljoen van bamboe, een duurzaam bubbelbad en lokaal elektriciteitsnet en hebben een hybride paviljoen voorzien van een groene gevel op basis van biomassa-materialen. Llowlab is een initiatief van Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.

Paviljoen met eigen energievoorziening

Blikvanger op het Llowlab innovatie-eiland is een paviljoen van bamboe. Dit materiaal is een natuurlijke vervanger van hardhout. Bovendien is bamboe lichtgewicht en daardoor geschikt voor lichte constructies als paviljoens. TU Delft-studenten die het keuzevak 'Sustainable Technical Innovation in Practice' volgen, ontwierpen het bamboepaviljoen. Het dak van het paviljoen is voorzien van zonnecollectoren voor het opwarmen van water en PV-zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Deze zijn gekoppeld aan een slim, lokaal energienetwerk. Bezoekers kunnen in het paviljoen ontspannen in een duurzaam bubbelbad, verwarmd door middel van de zonnecollectoren. De pompen worden aangedreven door elektriciteit uit de zonnepanelen.

Hybride gevel

In het hybride paviljoen kunnen bezoekers kennismaken met de 'biobased economy'. De TU Delft bekleedde de gevel van dit paviljoen met materialen die zijn gemaakt van niet-eetbare biomassa, zoals landbouwafval, boomschors en takken.

Refab Lab en 3D-printen

In het Refab Lab toveren de Delftenaren ingezamelde bierbekertjes om tot nuttige gadgets. De bekertjes worden schoongemaakt, gesmolten en met behulp van een 3D-printer veranderd in gadgets die de festivalganger kan dragen, zoals ringen, zonnebrillen en smartphonehoesjes. TU Delft-projectleider Llowlab Gijs Houwen: de gadgets zijn voor de bezoekers 'te krijg'. Nou ja, te ruil: als zij gebruikte bekers komen afleveren, maken wij er iets leuks van."

Llowlab

De TU Delft doet dit jaar voor de derde keer mee aan Llowlab. Gijs Houwen: "We laten graag zien hoe de TU Delft bijdraagt aan een meer duurzame samenleving." Llowlab is het drijvende laboratorium van popfestival Lowlands waar duurzame initiatieven, nieuwe technologie en stevige discussies plaatsvinden. Llowlab wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De initiatiefnemers zijn Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.

Voor mensen die na een bezoek aan Llowlab meer willen weten over de wetenschap achter duurzame ontwikkeling, kunnen op de website van de TU Delft online vakken volgen.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: