Onbekende rassen scoren in wetenschappelijke smaaktesten

Onderzoek: Vlamingen vinden bio-tomaten en -aardbeien heerlijk

De pure smaak van bio, dat was het zinnenprikkelend thema van de afgelopen Bioweek. Onderzoekscentra PCG en PPK organiseerden daarom twee smaaktesten op tomaten en aardbeien, volgens de wetenschappelijke criteria van een smaaktest. De resultaten tonen vaak onbekende rassen uit biologische teelt op de eerste plaats.



De boodschap voor boeren en verkooppunten is duidelijk: de consument houdt van variatie en volle smaken. BioForum, de organisator van de Bioweek, is opgezet met de smaaktesten: "Consumenten van allerlei soorten kwamen enthousiast proeven. Met aandachtige zintuigen blindproeven is blijkbaar iets ongewoon, maar heerlijk verrassend om te doen. De smaak van bio ervaart men als een echte meerwaarde."



In Leuven werd de smaaktest overrompeld door meer dan driehonderd passanten, die hun geur- en smaakzin inzetten om hun persoonlijke top vijf aardbeien te maken. Winnaar 'Clery', een bio aardbei die nog niet op de markt is, blijkt de lekkerste. Een ander onbekend ras, de bio Elianny, staat op twee. Opvallend: de redelijk bekende Darselect aardbei uit gangbare teelt en de overbekende Elsanta aardbei uit biologische teelt bungelen onderaan. Niet dat deze niet lekker zijn, de anderen blijken gewoon nog lekkerder. Bekijk hier de resultaten in detail.



Een biologische teler gaat steeds op zoek naar de meest robuuste en smaakvolle soort. Robuustheid maakt chemische gewasbeschermingsmiddelen overbodig. Variatie in rassen brengt ook smaakvariatie voor de consument. Er bestaan honderden variƫteiten van aardbeien, maar al jaren spant Elsanta bij de gangbare telers de kroon. Dit heeft vooral met commerciƫle eigenschappen te maken en niet zozeer met smakelijkheid, productiviteit of resistentie tegen ziekten en plagen. De Vlaamse biologische aardbeienteler wil smaakpapillen bekoren met variatie en onbespoten topkwaliteit.



Biologische telers Cindy en Krist (foto hierboven), altijd op zoek naar de beste bio-tomaten, werkten mee aan de tweede test in Assenede. Vier Coeur de Boeuf tomatenrassen van biologische teelt deden mee, van eigen teelt en bedrijven uit de buurt. Honderdvijftig proefkonijnen oordeelden op smakelijkheid, smaak, zoet- en zuurheid, textuur, sappig- en stevigheid en taaiheid van de schil. De 'Cauralina' en 'Corazon' tomaten blijken het lekkerst. Bekijk hier de resultaten in detail.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven