Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niek en Michiel Vos verkozen tot smaakhelden in Flevoland

Op 24 juli heeft burgemeester van de Noordoostpolder, Aucke van der Werff, de winnaar van de Held van de Smaak Flevoland verkiezing bekend gemaakt: Niek en Michiel Vos uit Kraggenburg. De Flevolandse winnaars, Niek en zoon Michiel Vos, zijn buitengewoon passievolle aardappeltelers. Nieks gedrevenheid en het streven naar optimale kwaliteit heeft geleid tot de ontwikkeling van een bijzonder biologisch aardappelras: de Bionica. Dit ras is namelijk bestand tegen de beruchte Phytophthora-schimmel, welke in natte jaren voor veel opbrengstverlies zorgt in de biologische landbouw. Deze resistentie kan een doorbraak betekenen voor de biologische landbouw.Niek en Michiel Vos halen alles uit de kast om de smaakvolle aardappel bekend en bemind te maken onder de consument. De aardappel werd 'Niek's Witte' gedoopt, vanwege de witte kleur, en wordt verpakt en verkocht in een herkenbare verpakking met verhaal. Uit consumentenonderzoek naar de smaak van Niek's Witte, onder honderden consumenten van Odin, zijn veel positieve reacties gekomen. De aardappel is geschikt voor koken, bakken en pureren, en is bijna het hele jaar rond verkrijgbaar.

Het bijzondere is dat de gehele productie van Niek's Witte, van veredeling tot pootgoedteelt tot verpakking, op het bedrijf van Niek en Michiel gebeurt. Het is een ambachtelijk product met een sterke regionale herkenbaarheid waar Flevoland trots op mag zijn.

Potato Capital

Burgemeester Aucke van der Werff is enthousiast over de organisatie van de Held van de Smaak verkiezing in Emmeloord dit jaar: "Eigenlijk had Emmeloord dit jaar Hoofdstad van de Smaak moeten zijn, want Emmeloord is niet voor niets de Potato Capital!" Nergens in Nederland worden zoveel aardappels geteeld als in Flevoland, en in het bijzonder in de Noordoostpolder. De burgemeester legde ook een verband tussen smaakvolle producten en biologische landbouw, want biologische producten zijn bij uitstek met aandacht geproduceerd.

De juryvoorziter van Flevoland, Colinde de Nijs, stond stil bij de passie van alle 6 genomineerden. Over winnaar Niek Vos liet zij weten dat vooral zijn doorzettingsvermogen om een nieuw Phytophthora-resistent ras met smaak op de markt te zetten de doorslag gaf: "Het vechten tegen de bierkaai", zoals zij dat noemde, en de innovatieve manieren om het product aan te bieden krijgen alle lof.

Genomineerde Flevolandse kandidaten

Het was niet makkelijk om een winnaar te kiezen. Ook de overige kandidaten in Flevoland presenteerden kwalitatief hoge producten. In Flevoland waren er 6 kandidaten genomineerd voor de Held van de Smaak verkiezing:

  • André Adamse (Schaap Holland BV–Biddinghuizen) met een grote lijn biologische producten
  • Evert en Gé Boerhave (The Potato Company–Elburg) met de zuiderzee truffelaardappel de Bergerac
  • Krispijn van der Dries (De Boederij–Ens) met een aardappelmix van vijf aardappelen in verschillende kleuren die tijdens de landelijke Week van de Smaak gepresenteerd zal worden
  • Jan van Hoogen (Agrico–Emmeloord) met de Ditta
  • Gerard en Moniek Smit (Lelystad) met de Laura
  • Niek en Michiel Vos (Kraggenburg) met de Bionaca, ook Niek's Witte genoemd.
Publicatiedatum: