Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel schade in Flevopolder: "Vorstschade bij ons nog nooit zo erg geweest"

Vorstschade in biologische fruitteelt varieert sterk

Tholen - Uit een inventarisatie van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) blijkt dat de vorstperiode van begin februari dit jaar in de gehele fruitteeltsector al 85 miljoen euro aan schade veroorzaakt heeft. Door heel Nederland liepen fruitbedrijven zware schade op aan zowel appel- als perenaanplanten. Hoog tijd voor een inventarisatie bij wat biologische fruittelers. Vooral de telers in de Flevopolder lijken zwaar getroffen.

H. Damen

Volgens Rosie Damen van teeltbedrijf H. Damen in Dronten was de wintervorstschade in andere jaren nooit zo groot. Ze geeft aan dat haar man Hans de totale oogstopbrengst op ongeveer één ton schat, terwijl dit vorig jaar nog 5 ton was. "De vorstschade is nog nooit zo erg geweest als nu."

Warmonderhofboomgaard

Wil Sturkenboom van Warmonderhofboomgaard in Dronten moet tot zijn spijt melden dat de oogstopbrengst maar 10% van de normale oogstopbrengst is. "Dit is puur schade door de vorst. De hele straat hier is zwaar getroffen." Hij legt uit waarom de schade zo groot is in de biologische teelt: "Het is echt een combinatie van factoren. De bloesem is niet bevroren omdat het zo koud was. Het was in december en januari zo warm dat de sapstroom al op gang was gekomen, en dit is vervolgens door de wintervorst in februari bevroren. En dat is funest geweest, want een temperatuur van -25 graden is normaal niet te koud voor fruitbomen." De bomen leken zich vervolgens knap te herstellen. "Al zagen we dat dit moeizaam ging en het slechte en korte bloeiweer maakt het drama nog groter."

Wil eindigt met een positieve noot: "Rode bessen hebben we genoeg. Laten we dus maar massaal aan de rode bessen gaan!"

Levels Biofruit

Bij Levels Biofruit in Meijel (Limburg) lijkt de schade vooral door de nachtvorst in het voorjaar te komen. "De opbrengst is waarschijnlijk wat lager, maar de uitval van bomen valt wel mee. De productie zal wel wat minder zijn, maar dit heeft volgens mij meer te maken met de nachtvorst in het voorjaar dan met de vorstperiode in de winter", reageert Hans Levels. Hij geeft aan dat op het jongste perceel met appelbomen (tweede jaar) bomen staan die minder goed in blad zitten.

Fruitbedrijf Katijf

Gerard van Noord van Fruitbedrijf Katijf in Tuil (Noord-Brabant) kan wel wat schade melden, maar dit is volgens hem zeker niet zo heftig als op andere plaatsen. "Ik heb niet veel perenbomen, en die hebben normaal meer last van vorst dan de appelbomen. Dat scheelt ook." Gerard heeft op het juiste moment beregend, zodat de bloesem tegen de nachtvorst beschermd werd. "In de nacht van 1 april hebben wij beregend, wat collega's hebben dit niet gedaan en daardoor schade opgelopen."

De teler verwacht wel minder opbrengst in de appelen. "Dit jaar is vooral qua schurft heel moeilijk, als gevolg van de natte weersomstandigheden. Toch is dit tot nu toe nog redelijk in bedwang te houden. Ik verwacht dat de opbrengst zo'n twee derde is van een normaal jaar."

Haneman Biofruit

Toine Janssen, nieuweling in de bio-branche, kan melden dat de fruitbomen van Haneman Biofruit in het Gelderse Winssen weinig schade op hebben gelopen. "We hebben hier gelukkig geen bomen die doodgaan. Er zijn wel wat vruchtproblemen, maar dit kan net zo goed van de nachtvorst en het beroerde weer komen als door de wintervorst. Voordat de bloei begon zagen we wel wat dode knoppen, waardoor ik een iets kleinere productie verwacht."

Toine heeft dit seizoen de eerste oogst in omschakeling. "Ik ben echt zo groen als gras in de sector. Gelukkig lijkt het erop dat wij de dans redelijk ontsprongen zijn. Ik verwacht in de appelen een oogstopbrengst van tussen de 30 en 35 ton. Natuurlijk had ik gehoopt op meer, maar dit valt me zeker niet tegen." Van collega's hoort hij minder opbeurende verhalen. Daarom verwacht de teler eerder aan de beurt te zijn met zijn 'omschakelfruit' dan onder normale omstandigheden het geval zou zijn. "Maar dit is zeker niet de leukste manier om dat te bereiken."

Voor meer informatie:

Hans en Rosie Damen
Hansenrosiedamen@hetnet.nl

Wil Sturkenboom
info@warmonderhofboomgaard.nl

Hans Levels
levelsbiofruit@hetnet.nl

Gerard van Noord
noor3122@planet.nl

Toine Janssen
a.t.m.janssen@freeler.nl