Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zal voorlopig nog niet verstommen"

Veel discussie over bijensterfte en neonicotinoïden

Al een paar jaar wordt er een af en toe verhit debat gevoerd over de mogelijke rol van gewasbeschermingsmiddelen, en natuurlijk vooral insecticiden, bij de bijensterfte. Voor het ministerie van EL&I was dat reden om een literatuurstudie te laten uitvoeren: De review van Wageningen Universiteit verscheen in februari 2012, evenals een Nederlandstalig rapport, dat eind maart naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Heel kort daarop werden met veel tamtam twee publicaties in Science gelanceerd. De suggestie was dat voortaan geen discussie meer nodig was: het bewijs was geleverd.

"Wij hopen dat het stof wat opgetrokken of neergedwarreld is, en brengen daarom (nu pas) een special over de neonicotinoïden en bijensterfte. Behalve de bovengenoemde review + rapport, geven we aandacht aan de Science publicaties en nog aan een paar andere. Onlangs verscheen ook een commentaar van de EFSA (de Europese voedsel autoriteit) over de twee Science artikelen", geeft Tjeerd Blacquière aan in nieuwsbrief Bijen@wur.

Ook dit voorjaar verscheen van de EFSA een 'opinie' over de 'risk assessment' voor bijen. Het is een rapport van 275 pagina's dat richtinggevend zal zijn voor aanpassingen aan de toelatingsprocedures met betrekking tot bijen.

"Kortom: de discussie zal voorlopig nog niet verstommen, en dat moet ook niet. Alleen mogen we hopen dat we af en toe ook een stap verder komen, in de richting van iets meer begrip. Voor mij was dat het geval met het lezen van een recent artikel van James Cresswell uit Engeland. De heer Cresswell is lid van de EFSA bijen-werkgroep die de toelatingsprocedures onlangs doorgelicht heeft (zie boven). In een apart stukje zal ik proberen de werkwijze en uitkomsten van dat artikel uit te leggen."

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Tjeerd Blacquière in nieuwsbrief Bijen@wur
Publicatiedatum: