Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Praktijknetwerk 'Regioras: ambachtelijke veredeling op eigen erf'

Biologische telers verdiepen zichzelf in het kwekersvak

Om in de toekomst een keur aan zaadvaste rassen te kunnen garanderen, houdt een kleine groep biologische telers zelf oude rassen in stand of probeert via kruising nieuwe rassen te ontwikkelen. Dat gaat met wisselend succes. In het praktijknetwerk 'Regioras: ambachtelijke veredeling op eigen erf', willen de telers zich verder verdiepen in het kwekersvak. Dat doen zij aan de hand van het gewas bloemkool.

De diversiteit aan groenterassen dreigt te verdwijnen omdat oude, lokale rassen door vrijwel niemand meer worden vermeerderd. De professionele sector op het gebied van groenteveredeling bestaat nog maar uit een handjevol grote bedrijven. Zij richten zich op de wereldmarkt en verkopen vooral hybride rassen. Biologische telers zijn juist geïnteresseerd in de zaadvaste rassen, afkomstig uit de klassieke verdeling van kruisen en selecteren. Deze rassen voldoen beter aan hun eisen. Bovendien passen dergelijke rassen beter bij de vraag van de consument naar streek-, boeren- of biologische rassen.

Het in stand houden van rassen is niet eenvoudig. Vooral de zaadteelt van tweejarige gewassen vraagt om speciale kennis en expertise, omdat de zaadteelt erg afwijkt van de teelt van het product. Het is een vak apart. De meeste biologische zaadtelers doen het 'erbij'. Zij zijn ermee begonnen uit interesse en de wil om bij te dragen aan de instandhouding van diversiteit. Ze hebben nog veel praktische vragen rondom de zaadteelt, zoals: hoeveel planten heb je nodig om inteelt te voorkomen? Hoe bewaar je de planten het beste tijdens de winter en hoe stimuleer je de bloei?

Bij veredeling van nieuwe rassen spelen nog specifiekere problemen. Bij sommige gewassen is het moeilijk om rassen met verschillende vroegheid tegelijk te laten bloeien. Dat is bijvoorbeeld nodig om bloemkool te kunnen kruisen. Onvoldoende kennis en ervaring op dit punt is de bottleneck voor de veredeling van zaadvaste rassen op het boerenbedrijf.

Het synchroniseren van de bloei van bloemkool is één van de onderwerpen die de telers willen gaan aanpakken in het praktijknetwerk. De ervaring die ze hierbij opdoen, kan ook gebruikt worden bij andere (kool)gewassen. De groep hoopt dat meer telers zich aansluiten en nodigt ook (ex-)kwekers van harte uit om hun ervaring in te brengen om zo het veredelingsambacht in stand te houden.

Bron: Praktijknetwerkenindelandbouw.nl
Publicatiedatum: