Wilma Kraaij en Erik Smeenk van Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen uit Wehl zijn dinsdagavond 10 juli uitgeroepen tot Gelderse Helden van de Smaak 2012. Tijdens een spannende verkiezing, die geheel in het teken stond van 'de aardappel' versloegen zij hun 3 medekandidaten vanwege hun bijzondere prestaties en inspanningen op het gebied van duurzame aardappelteelt, de teelt en ontwikkeling van smaakvolle aardappelrassen en hun inzet op het gebied van regionale afzet. Wilma en Erik hebben een gangbaar Achterhoeks bedrijf omgebouwd naar een biologische tuinbouwbedrijf waarin de teelt van aardappelen een belangrijke rol speelt.
De andere 3 kandidaten waren Twan Houterman en Esther Ruhe van 'Betuwe Brassica' uit Bemmel, Hanny van Geleuken van 'De Blekenbrink' uit Klarenbeek en Esther Kuiler en Taco IJzerman van 'De Ommuurde Tuin' uit Wageningen. Zoals gebruikelijk stond de jury voor een moeilijke keuze, want alle vier de kandidaten hebben hun eigen specifieke sterke punten. Hanny van Geleuken bijvoorbeeld richt zich op de teelt van oude streekgebonden aardappelrassen zoals de Parel en Rode Pimpernel, Twan Houterman richt zich sinds een aantal jaren op regionale afzet en levert voorgeschilde aardappelen aan zorginstellingen en ziekenhuizen rondom Nijmegen, en Taco IJzerman en Esther Kuiler telen maar liefst 11 soorten salade-aardappelen met een breed pallet aan smaken. Bij alle kandidaten spreekt de passie en liefde voor het vak boekdelen. Doorslag voor de jury gaf het feit dat Wilma Kraaij en Erik Smeenk al sinds 2000 laten zien dat duurzame aardappelteelt en regionale afzet lonend zijn, maar steeds bezig zijn om dit te verbeteren door nieuwe afzetkanalen erbij te kiezen en tegelijkertijd te experimenteren met de teelt van nieuwe rassen.
De verkiezing van de Gelderse Held van de Smaak vond plaats bij De Keuken van Hackfort in Vorden en is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak-verkiezing. Wilma Kraaij en Erik Smeenk vertegenwoordigen Gelderland tijdens de landelijke finale die wordt gehouden bij de opening van de zesde Week van de Smaak, op 29 september in Amersfoort. De jury bestond uit Judith Smedes, voorzitter van Slowfood Rijnzoet, Gerhard van den Broek, chefkok op Landgoed Rhederoord, Ron Hansen, docent op het Rijn-IJssel College/Vakschool Wageningen en Pieter de Leeuw, eindredacteur 'Geniet' bij dagblad De Gelderlander.
Voor meer informatie: www.kleinbroekhuizen.nl en www.heldvandesmaak.nl
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- Waarom loopt Nederland achter op buurlanden in biologische teelt?
- Lidl opent haar nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere
- Agroforestry op de BioVelddag 2022
- Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- Hoe boer Piet uit handen bleef van het kapitaal
- Zijn biologische producten gezonder?
- Ministerie staat niet-biologische grondstoffen in biologisch veevoer tijdelijk toe: net op tijd
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-13 Zwitserland: Bio-sinaasappelen goedkoper, prijs voor biologische gemengde sla ongewijzigd
- 2022-05-13 Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes
- 2022-05-13 Nultarief btw op groenten en fruit laat nog even op zich wachten
- 2022-05-12 "Biologisch telen is stimuleren, niet onderdrukken"
- 2022-05-12 Natural Growth verhoogt opbrengst en zoetheid aardbeienoogst
- 2022-05-12 "Het zal ons niet lukken om precies aan te sluiten op de nieuwe bio-appeloogst"
- 2022-05-12 "Met de stijgende buitentemperaturen trekt de horeca aan"
- 2022-05-11 Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- 2022-05-11 Aspergeteler kiest voor druppelirrigatie
- 2022-05-10 Akkerbouwers kunnen naar eigen zeggen wel een drupje regen gebruiken
- 2022-05-10 "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- 2022-05-10 Wie betaalt de duurzame teler?
- 2022-05-10 Tasmaanse biologische appelteler bereidt zich voor volgend seizoen voor op introductie nieuw ras
- 2022-05-09 Het is tijd voor zeebananen, zeggen telers zilte groenten
- 2022-05-09 "Door de overstap naar biologisch telen is binding met afnemer helemaal terug"
- 2022-05-09 Beste jaarcijfers ooit voor Organto
- 2022-05-06 Ecologisch telen in kas met nauwelijks paden: "Daar groeit onkruid en dat kost tijd"
- 2022-05-06 Een box vol biologische kruiden thuisbezorgd
- 2022-05-06 "Fruit hangt nog aan de bomen op het moment dat klanten het bij Fresh.Land bestellen"
- 2022-05-06 "Als gevolg van de vorst zal het Franse aardbeienseizoen meer verspreid zijn"