Wilma Kraaij en Erik Smeenk van Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen uit Wehl zijn dinsdagavond 10 juli uitgeroepen tot Gelderse Helden van de Smaak 2012. Tijdens een spannende verkiezing, die geheel in het teken stond van 'de aardappel' versloegen zij hun 3 medekandidaten vanwege hun bijzondere prestaties en inspanningen op het gebied van duurzame aardappelteelt, de teelt en ontwikkeling van smaakvolle aardappelrassen en hun inzet op het gebied van regionale afzet. Wilma en Erik hebben een gangbaar Achterhoeks bedrijf omgebouwd naar een biologische tuinbouwbedrijf waarin de teelt van aardappelen een belangrijke rol speelt.
De andere 3 kandidaten waren Twan Houterman en Esther Ruhe van 'Betuwe Brassica' uit Bemmel, Hanny van Geleuken van 'De Blekenbrink' uit Klarenbeek en Esther Kuiler en Taco IJzerman van 'De Ommuurde Tuin' uit Wageningen. Zoals gebruikelijk stond de jury voor een moeilijke keuze, want alle vier de kandidaten hebben hun eigen specifieke sterke punten. Hanny van Geleuken bijvoorbeeld richt zich op de teelt van oude streekgebonden aardappelrassen zoals de Parel en Rode Pimpernel, Twan Houterman richt zich sinds een aantal jaren op regionale afzet en levert voorgeschilde aardappelen aan zorginstellingen en ziekenhuizen rondom Nijmegen, en Taco IJzerman en Esther Kuiler telen maar liefst 11 soorten salade-aardappelen met een breed pallet aan smaken. Bij alle kandidaten spreekt de passie en liefde voor het vak boekdelen. Doorslag voor de jury gaf het feit dat Wilma Kraaij en Erik Smeenk al sinds 2000 laten zien dat duurzame aardappelteelt en regionale afzet lonend zijn, maar steeds bezig zijn om dit te verbeteren door nieuwe afzetkanalen erbij te kiezen en tegelijkertijd te experimenteren met de teelt van nieuwe rassen.
De verkiezing van de Gelderse Held van de Smaak vond plaats bij De Keuken van Hackfort in Vorden en is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak-verkiezing. Wilma Kraaij en Erik Smeenk vertegenwoordigen Gelderland tijdens de landelijke finale die wordt gehouden bij de opening van de zesde Week van de Smaak, op 29 september in Amersfoort. De jury bestond uit Judith Smedes, voorzitter van Slowfood Rijnzoet, Gerhard van den Broek, chefkok op Landgoed Rhederoord, Ron Hansen, docent op het Rijn-IJssel College/Vakschool Wageningen en Pieter de Leeuw, eindredacteur 'Geniet' bij dagblad De Gelderlander.
Voor meer informatie: www.kleinbroekhuizen.nl en www.heldvandesmaak.nl

Abonneren
Vacatures
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
- Teeltmanager Proces en kwaliteit
- Senior Commercieel Manager
- Commercieel medewerker / Verkoper AGF
- Keurmeester AGF
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-30 "We willen export van bio-appelen verder ontwikkelen"
- 2023-01-27 "Nu ook Turkse bio granaatappelen"
- 2023-01-27 "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- 2023-01-26 Biologische landbouw geeft hogere opbrengsten in extreme weersomstandigheden
- 2023-01-26 "Klimaatverandering gaat ons allemaal geld kosten"
- 2023-01-26 "Het biologische Primofiori seizoen verlengen kan de terugval in Verna compenseren"
- 2023-01-26 Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?
- 2023-01-25 "De sneeuw kan tot een klein aanbodtekort van boerenkool leiden"
- 2023-01-25 Europese autoriteit: "Verband tussen Parkinson en pesticiden onvoldoende getest bij toelating bestrijdingsmiddelen"
- 2023-01-25 Biologische landbouw in de EU verdubbelde in 10 jaar
- 2023-01-23 Nieuw Ekovrienden-initiatief: de biodynamische appelperenboomgaard van Maaike Bischot
- 2023-01-23 BelOrta verkoopt eerste komkommers van 2023
- 2023-01-20 Winnaar innovatieprijs voelt zich meer boer dan voorheen
- 2023-01-20 Boer en burger werken samen aan natuur-inclusieve landbouw in Zeeland en Hoekse Waard
- 2023-01-18 HAK zet in op 100% biologische productie
- 2023-01-18 "Consumenten willen niet omrijden voor lokale bio"
- 2023-01-18 "Opheffen btw kapot geproblematiseerd"
- 2023-01-18 "Kinderdagverblijven kunnen praktisch aan de slag om groenten en fruit eten te stimuleren"
- 2023-01-17 Nautilus Organic heet nieuwe directeur Jan de Boer welkom
- 2023-01-17 Canadese glastuinbouwer teelt biologisch en conventioneel