Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wilma Kraaij en Erik Smeenk (Klein Broekhuizen) Gelderse Helden van de Smaak

Wilma Kraaij en Erik Smeenk van Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen uit Wehl zijn dinsdagavond 10 juli uitgeroepen tot Gelderse Helden van de Smaak 2012. Tijdens een spannende verkiezing, die geheel in het teken stond van 'de aardappel' versloegen zij hun 3 medekandidaten vanwege hun bijzondere prestaties en inspanningen op het gebied van duurzame aardappelteelt, de teelt en ontwikkeling van smaakvolle aardappelrassen en hun inzet op het gebied van regionale afzet. Wilma en Erik hebben een gangbaar Achterhoeks bedrijf omgebouwd naar een biologische tuinbouwbedrijf waarin de teelt van aardappelen een belangrijke rol speelt.De andere 3 kandidaten waren Twan Houterman en Esther Ruhe van 'Betuwe Brassica' uit Bemmel, Hanny van Geleuken van 'De Blekenbrink' uit Klarenbeek en Esther Kuiler en Taco IJzerman van 'De Ommuurde Tuin' uit Wageningen. Zoals gebruikelijk stond de jury voor een moeilijke keuze, want alle vier de kandidaten hebben hun eigen specifieke sterke punten. Hanny van Geleuken bijvoorbeeld richt zich op de teelt van oude streekgebonden aardappelrassen zoals de Parel en Rode Pimpernel, Twan Houterman richt zich sinds een aantal jaren op regionale afzet en levert voorgeschilde aardappelen aan zorginstellingen en ziekenhuizen rondom Nijmegen, en Taco IJzerman en Esther Kuiler telen maar liefst 11 soorten salade-aardappelen met een breed pallet aan smaken. Bij alle kandidaten spreekt de passie en liefde voor het vak boekdelen. Doorslag voor de jury gaf het feit dat Wilma Kraaij en Erik Smeenk al sinds 2000 laten zien dat duurzame aardappelteelt en regionale afzet lonend zijn, maar steeds bezig zijn om dit te verbeteren door nieuwe afzetkanalen erbij te kiezen en tegelijkertijd te experimenteren met de teelt van nieuwe rassen.

De verkiezing van de Gelderse Held van de Smaak vond plaats bij De Keuken van Hackfort in Vorden en is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak-verkiezing. Wilma Kraaij en Erik Smeenk vertegenwoordigen Gelderland tijdens de landelijke finale die wordt gehouden bij de opening van de zesde Week van de Smaak, op 29 september in Amersfoort. De jury bestond uit Judith Smedes, voorzitter van Slowfood Rijnzoet, Gerhard van den Broek, chefkok op Landgoed Rhederoord, Ron Hansen, docent op het Rijn-IJssel College/Vakschool Wageningen en Pieter de Leeuw, eindredacteur 'Geniet' bij dagblad De Gelderlander.

Voor meer informatie: www.kleinbroekhuizen.nl en www.heldvandesmaak.nl
Publicatiedatum: