Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Massale bijensterfte treft ons allemaal"

Verslag derde Bijendiner

Op het door Deborah Post georganiseerde derde Bijendiner 'Bijen houden van biologisch', heeft Wouter van Dieren een indringende presentatie gegeven met als titel 'De bijencrisis en hoe we de wereld willen voeden'. Dit Bijendiner heeft op woensdag 4 juli plaatsgevonden in het biologische restaurant van landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden. De belangstelling voor het diner was groot, er waren 80 deelnemers aan het Bijendiner.


De flesjes Rootz

Voorafgaand aan het diner hebben de gasten de bijenkasten bezocht op de Levende Buitenplaats Op Hodenpijl. De gasten werden daarna verwelkomt door de geur van bloemen in het biologisch restaurant van Op Hodenpijl. De bloemen werden geplukt uit de tuin rondom de bijenkasten. Aan tafel genoten de gasten van een vegetarisch diner met producten afkomstig van de Buitenplaats.

Terwijl de gasten genoten van de maaltijd vertelde Imker Albert over de bijenvolken en de kasten die Op Hodenpijl rijk is. De voordracht van Wouter van Dieren in de kerk was duidelijk voor iedereen: zonder bijen geen bestuiving en zonder bestuiving geen voedsel.


Wouter van Dieren

Gastvrouw Deborah Post (zie foto hieronder) bracht de gasten op de hoogte van de resultaten van de acties van het vorige Bijendiner op 4 april jongstleden. Toen werd de vraag gesteld: wat gaan jullie morgen doen? In groepen werden acties bedacht, opgeschreven en gepresenteerd aan alle gasten.Er werd nog lang nagepraat in de tuin van Op Hodenpijl en na afloop kregen de gasten Rootz, honing en bijenbloemenzaad van Eosta en de Bijenstichting mee naar huis.


Ook dit keer werd de vraag gesteld: "Wat gaan jullie morgen doen?" De antwoorden werden door de verschillende groepjes gepresenteerd.

"Eén ding is duidelijk: er is groeiend wetenschappelijk bewijs dat chemische gewasbeschermingsmiddelen onze bijenvolken verwoesten. Bijen sterven massaal dat treft ons allemaal en het is onverantwoordelijk en respectloos naar onszelf toe als we niet in staat zijn met elkaar deze dreiging te stoppen", vertelt Deborah.


Eén van de bijenkasten van dichtbij

"Het kan toch niet waar zijn dat wij waarschuwingen niet horen. Dat wij niet in staat zijn eigen verantwoording te nemen voor het stuk grond waarop wij wonen en voor de natuur in onze eigen omgeving te zorgen. Einstein zei 'Als de bijen sterven heeft de mens nog vier jaar te gaan'. Antroposoof Rudolf Steiner voorspelde 100 jaar terug dat wat er nu aan het gebeuren is met de bijen. Wat we niet geleerd hebben van Einstein en Rudolf Steiner dat leren de bijen ons nu zelf, zij sterven massaal. Wat moet er nog meer gebeuren om zelf in beweging te komen om dit aan te pakken", besluit Deborah.


Het diner

De deelnemers waren relaties van Rootz, grote namen uit de biologische landbouw, AGF-branche, de Bouw en kledingbranche, ondernemers uit de Rotterdamse Havengemeenschap, jonge ondernemers, tuinarchitecten, klanten van Triodos bank, klanten van biologische supermarkt EkoPlaza, vrienden en vriendinnen van Deborah Post.

Voor meer informatie:

Deborah Post
Publicatiedatum: