Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kijken nu naar criteria. Moet het biologisch zijn bijvoorbeeld?"

Soest krijgt dit najaar wekelijkse streekmarkt

Nog dit najaar krijgt Soest een wekelijkse streekmarkt, zo is het streven van tientallen Soesters. Die kwamen massaal af op de eerste bijeenkomst, belegd door de initiatiefnemers. Plan is een coöperatie van Soester consumenten op te richten die de markt gaat organiseren.

"We zijn heel gelukkig met de opkomst", aldus Niels Willems, één van de zes mensen die al maanden broedt op het plan voor een echte Soester markt. "Het toont aan dat er groot draagvlak is voor dit plan."

Doel is om producten van zo dichtbij mogelijk te verhandelen, waarbij de markt als vanouds een verbindende rol kan hebben in de Soester samenleving.

De coöperatie van zeker zo'n honderd leden kan met boeren uit de (wijde) omgeving maar bijvoorbeeld ook gewoon met Soesters die iets maken of verkopen afspraken maken. "We zijn nu aan het kijken welke criteria we willen hanteren voor deelname. Moet het biologisch zijn, of mag het ook iemand van heel dichtbij zijn die minder of niet biologisch werkt. Dat kan ook, dan kunnen we in elk geval het gesprek aangaan", aldus Willems, die zegt dat de markt in elk geval 'breed en toegankelijk' moet zijn. "Dus niet zo'n soort openluchtmuseum, maar ook echt producten die iedereen uit Soest kan en wil kopen, net zoals je op zaterdag je boodschappen doet. In elk geval dus zeker geen elitaire markt."

Gedacht wordt aan hele dagelijkse spullen als groenten en fruit, vlees en vis. "Met duurzaam als verbindend element. Hoe verder je het haalt, hoe meer bijzonder het moet zijn."

Ook een vrouw die met de hand kinderkleding maakt moet een plek kunnen krijgen, net als de school die zelf pompoenen kweekt, vinden de initiatiefnemers. "Elke Soester moet in principe ook zelf op de markt achter de kraam kunnen staan", stelt Willems, die meldt dat er inmiddels zeker al zes standhouders zijn.

Na de zomervakantie komt er weer een bijeenkomst, om te kijken hoe er zo snel mogelijk een vergunning kan worden geregeld. "We gaan ervan uit dat we van de gemeente ook alle medewerking krijgen", zeggen de Soesters, die over de plek waar de weekmarkt gehouden kan worden nog geen knoop hebben doorgehakt. "Maar daar komen we zeker uit."

Bron: Gooi en Eemlander
Publicatiedatum: