Publiek-private samenwerking in onderzoek: Bionext doet voorstellen voor ontwikkeling duurzame, biologische landbouw en voeding

De invoering van het topsectorenbeleid door minister Verhagen en de bezuinigingen op het onderzoeksbudget van de overheid hebben gezorgd voor een nieuwe dynamiek in de onderzoeksaansturing. Naast het bundelen van ideeën uit het bedrijfsleven is het nu ook belangrijk direct te kijken naar de eigen financieringsmogelijkheden. Voor de meeste projecten voorziet de overheid in een gedeeltelijke financiering van het onderzoek. Bij de topsectoren is dat 50%.

Op 2 juli liep de deadline af voor het indienen van voorstellen voor onderzoek in 2013. Bionext heeft vragen verzameld en vier voorstellen (PPS-en) ingediend. De PPS-en van Bionext gaan over de volgende thema's:

  1. Integrale duurzaamheid
  2. Het vermarkten van natuur en biodiversiteit
  3. Op naar de top in dierenwelzijn
  4. Diergezondheid en natuurlijke middelen.

Bionext heeft eveneens input geleverd voor PPS-en die door andere penvoerders zijn ingediend, zodat biologisch goed onder de aandacht blijft. Bijvoorbeeld over PPS-en rondom bodem, keteninnovatie, plantgezondheid, uitgangsmateriaal en veredeling.

Het gaat in deze fase om algemene ideeën. Wanneer de plannen door de eerste beoordeling komen, worden deze verder uitgewerkt in projecten. Concrete ideeën kunnen dan ingevoegd worden. Voorstellen uit het bedrijfsleven die Bionext deze ronde niet kon onderbrengen in PPS-en, blijven op een longlist staan.

Hoewel het topsectorenbeleid de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij door de overheid gefinancierd onderzoek vergroot, is het de vraag of de uitvoering aansluit bij het tempo en de innovatiekracht van het MKB, zowel gangbaar als biologisch. Bionext zal haar ervaringen met dit beleid delen met de politiek.

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven