Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos:

Duizendste licentiehouder voor EKO-keurmerk

Kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos is het 1000e biologische bedrijf dat een licentie voor het gebruik van het EKO-keurmerk heeft gekregen. Het bedrijf staat model voor het EKO-keurmerk: biologisch met aandacht voor duurzaamheid in al zijn aspecten.

Per 1 juli 2012 is voor alle verpakte biologische producten het officiële Europese logo voor biologische landbouw en voeding verplicht. Veel biologische bedrijven willen dat daarnaast het vertrouwde EKO-keurmerk behouden blijft voor de consument. Zaterdag 30 juni werd de duizendste licentiehouder genoteerd: melkveebedrijf Noorderlicht in Noordeloos.


Melkveehouder Kees van Gaalen krijgt het 1000e EKO-certificaat uitgereikt

Het EKO-keurmerk staat voor een biologisch product van een bedrijf dat extra inspanningen verricht op het gebied van verduurzaming. Want de vier principes van biologische landbouw - Ecologie, Gezondheid, Eerlijk, Zorg - zijn lang niet allemaal in de wet- en regelgeving voor biologische landbouw en voeding verankerd. Veel bedrijven hanteren ze vaak wél als leidraad voor hun bedrijfsactiviteiten. Met het EKO-keurmerk maakt een ondernemer duidelijk dat hij vierkant achter de principes van de biologische landbouw staat en daarover transparant wilt zijn naar afnemers en consument. De systematiek van het keurmerk wordt samen met het bedrijfsleven en de biologische ketenorganisatie Bionext ontwikkeld.


Als 1000e EKO-bedrijf ontving familie van Gaalen een check voor de uitbreiding van de vlinder- en bijentuin

De duizendste licentiehouder illustreert het gedachtegoed achter het EKO-keurmerk precies. Zo zijn bij de bouw van boerderij Noorderlicht in 2008 duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke materialen gebruikt. De bouwstijl is opvallend, maar de boerderij past mooi in het landschap. Weidevogels worden beschermd. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk variatie aan bloemen en planten in de slootkanten. Het bedrijf heeft gekozen voor Blaarkop koeien, een oud en zeldzaam ras, sterk, zachtaardig en met weinig tevreden. De koeien behouden hun horens. De melk is van uitstekende kwaliteit, en leent zich goed voor het maken van een uitstekende boerenkaas die op de boerderij zelf wordt geproduceerd, de Wilde Weide Kaas.

Voorzitter ad interim van de Stichting EKO-keurmerk Suzanne van der Pijll reikte vandaag het certificaat voor de duizendste licentiehouder uit aan Kees van Gaalen en Maria Inckmann-van Gaalen van Noorderlicht. Van der Pijll: "Dankzij het EKO-keurmerk kunnen biologische ondernemers nu hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid inzichtelijk maken. De koper van biologische producten rekent daar ook op."

Bron: Stichting EKO-keurmerk
Publicatiedatum: