Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel belangstelling voor schoffeldemo met kerende en niet-kerende teelt

Verslag van geslaagde Biologische Velddag

Tholen - Woensdag 27 juni is in Lelystad de Biologische Velddag gehouden. Het thema was dit keer 'Precisie Loont', daarom was er speciale aandacht voor innovaties rond (mechanische) onkruidbestrijding en bodemkwaliteit in de vorm van teelt- en techniekmaatregelen. Geertje Schlaman van het Centrum Biologische Landbouw kijkt terug op een geslaagde dag. "Het was erg leuk om iedereen uit de branche weer even bij elkaar te zien. De dag begon met regen, maar dit trok gelukkig snel weg en 's middags was het erg zonnig."
 


De Biologische Velddag is goed bezocht, Geertje schat het aantal bezoekers op tussen 300 en 350. De Akkerbouwvelddag kon op relatief veel minder belangstelling rekenen, daar zijn gemiddeld 1000 bezoekers. "Ik denk dat het weeraspect de voornaamste reden is dat het minder druk dan anders. Veel telers zijn momenteel te druk met onkruidbestrijding op hun eigen bedrijf."
 
Ze is erg tevreden over het feit dat de veldworkshops en andere geplande activiteiten op de Biologische Velddag goed bezocht zijn. Met name alle veldwerkdemonstraties konden op veel animo rekenen. "Leuk was dat de deelnemers in de hoogte over het demonstratieveld heen konden kijken. Dat gaf hen een goede indruk."
 


Er was volgens Geertje ook veel belangstelling voor de schoffeldemo als alternatieve teeltsystemen met strokenteelt en niet-kerende teelt. "Daarbij kon ook in de grond gekeken worden en werd het verschil in de bodemstructuur tussen grond die wel en niet omgeploegd is duidelijk. Niet-kerende grondbewerking is echt heel vernieuwend. Als je het mij vraagt is dit een nog groter verschil in teelt dan tussen biologisch en gangbaar werken."
 
Velen vonden ook de bak wormen erg interessant. "In deze met grond gevulde bak kon men precies zien welke bewegingen de wormen in de grond maken en welke structuren daardoor ontstaan." Geertje vertelt dat Derk van Balen op een gegeven moment de veldworkshop kort onderbrak en vroeg om stilte. "Ik hoor een kwartel, zei hij. En die bleek inderdaad verscholen in 't veld te zitten. Heel bijzonder om daar zo even bij stil te staan."



De organisatie van de Biologische Velddag zal het evenement binnenkort gaan evalueren. "We zullen dan ook weer samen met mensen uit het bedrijfsleven en boeren in overleg gaan en kijken wat gewenst is."

Voor meer informatie: Geertje Schlaman, geertje.schlaman@biologischelandbouw.org, 0320 281222