Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouwactiekamp 2012 - 6 dagen workshops, trainingen, discussies en actie rond landbouw en voedsel

Onder het motto 'Voedsel terug in eigen hand' vindt van 5 tot en met 10 juli in Den Bosch het tweede Landbouwactiekamp plaats. Zes dagen lang kan jong en oud deelnemen aan workshops, trainingen, discussies en actie voor goede ecologische initiatieven, voor alternatieven voor industriële landbouw, voor een andere voedselketen, tegen gentech en vleesindustrie.

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar in Flevoland organiseert ASEED nu samen met een aantal deelnemers van vorig jaar een nieuw kamp. Welkom zijn actievoerders, slow-foodies, transition towners, boeren, tuinders, studenten, dierenvrienden en verder ieder ander met belangstelling voor duurzame en onduurzame aspecten van onze voedselvoorziening.



"Het doel van het kamp is om aan allerlei verschillende mensen met interesse in duurzame voedselvoorziening de gelegenheid te bieden met elkaar in contact te komen en ervaringen en vaardigheden uit te wisselen. Ze kunnen kennismaken met diverse manieren om zich in te zetten voor een betere voedselvoorziening – van zelf groenten verbouwen tot bewuster leven en tot activisme", aldus Eric Bosch, één van de mede-organisatoren van het kamp. Linda Coenen (ASEED): "We willen ook internationale uitwisseling stimuleren en daarom werken we onder andere samen met AusgeCO2hlt, Climaxi en Friends of the Earth Vlaanderen. Er zullen sprekers uit binnen- en buitenland zijn."

Ook dit jaar is er weer een gevarieerd en uitgebreid programma. Het kamp opent op donderdagavond met een vertoning van de controversiële documentaire 'The Silence of the Pandas – what WWF isn't Saying'. Een greep uit de meer dan 40 workshops die het prograamm telt:

Het Centrum voor Biologische Landbouw geeft samen met permacultuurdocent Linder van den Heerik een inleiding in verschillende duurzame landbouwvormen;

Greenpeace verzorgt een update over genetisch manipulatie in de voedselketen;

Guus Geurts (activist en auteur van 'Wereldvoedsel') geeft samen met Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond een kritische kijk op het Europese landbouwbeleid;

Leden van de Belgische Field Liberation Movement komen vertellen over hun actiecampagne en het hoe en waarom van direct actie tegen velden met genetisch gemodificeerde gewassen.

Er zijn ook allerlei praktische activiteiten zoals het in spelvorm ontwerpen van een permacultuurmoestuin, je tuingereedschap leren kennen, werken bij een biologische boer, trekker rijden en zadenbommen maken. Het avondprogramma omvat bandoptredens, filmvertoningen en een bar-op-fietskracht.

Op zaterdag vanaf 13:00 uur is er een 'Publieksdag' die begint met een rondleiding. Behalve workshops is er een informatiemarkt met kramen van organisaties die zich op de een of andere manier inzetten voor een sociale en duurzame landbouw. Er zijn knutsel-, en klimactiviteiten voor jong en oud. En je kunt een rondje rijden op de trekker. Ook komen verschillende boeren vertellen over hun ervaringen met omschakelen van gangbaar naar biologisch telen, of over hoe het vroeger ging in de landbouw. Iedereen die actief wil deelnemen aan het programma is alle dagen van het kamp welkom, maar de activiteiten van de publieksdag zijn laagdrempeliger en bedoeld om een breder publiek aan te spreken.

Uiteraard zullen er ook acties plaatsvinden. Waar, hoe en wanneer die precies gaan plaatsvinden, zal tijdens het kamp worden besproken. Door iedereen er zo veel mogelijk bij te betrekken, leren deelnemers om zelf acties te organiseren en campagnes op te zetten.

ASEED is een campagneorganisatie die actief mensen betrekt bij activiteiten op het gebied van milieu en sociale rechtvaardigheid. Sinds enkele jaren ligt de focus op landbouw en voedsel met campagnes tegen gentechnologie, soja-importen voor de vleesindustrie en het patenteren van zaden en andere levende organismen. Ook stimuleert ASEED de vorming van duurzame, eerlijke initiatieven met het Versvoko-project en voeren we activiteiten uit die mensen bewuster maken van het begrip voedselsoevereiniteit.

Op een rijtje

Waar: Bij buurtmoestuin Graafse Hof, Mgr. Van Roosmalenplein, Den Bosch
Wanneer: 5 tot 10 juli
Publieksprogramma: 7 juli van 13:00-18:00 uur
Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: