Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse economie tegen de verwachting in gegroeid

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2012 met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De tweede raming van de economische groei van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt hiermee 0,3 procentpunt hoger uit dan de eerste raming die gepubliceerd is op 15 mei jongstleden.

Aan de bestedingenkant zijn de overheidsuitgaven, met name van het openbaar bestuur, opwaarts bijgesteld als gevolg van het verwerken van broninformatie die bij de eerdere raming nog niet beschikbaar was. Tevens is de krimp van de consumptieve bestedingen door huishoudens kleiner dan eerder geraamd door onder meer de inzet van additionele informatie over de omzet van de detailhandel. De investeringen en de wederuitvoer zijn daarentegen neerwaarts aangepast. Aan de productiekant is de toegevoegde waarde van de groot- en detailhandel, de informatie- en communicatiesector, de landbouw, de zorg en de bouw op basis van de nu beschikbare informatie opwaarts aangepast.

Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,3 procent

De economische groei ten opzichte van een kwartaal eerder is met 0,5 procentpunt ook opwaarts bijgesteld. Hierdoor is de eerder gemeten krimp van 0,2 procent veranderd in een groei van 0,3 procent. Het economisch beeld is daarmee positiever dan eerder geschetst. Bij de berekening van de kwartaal-op-kwartaalontwikkelingen is gecorrigeerd voor werkdag- en seizoenseffecten. Het eerste kwartaal van 2012 kende 1 werkdag extra.

Publicatiedatum: