Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse Regering: 200.000 euro voor praktijkonderzoek in de biologische landbouw

Op voorstel van Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, heeft de Vlaamse regering op vrijdag 22 juni beslist om 200.000 euro uit te trekken voor praktijkonderzoek in de biologische landbouw. Met de subsidie wordt enerzijds de basiswerking van het Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting Biologische Teelt (CCBT) ondersteund, en anderzijds worden 8 praktijkgerichte onderzoeksprojecten onder de coördinatie van dit centrum uitgevoerd.

In uitvoering van het Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008 -2012 van minister-president Kris Peeters, dat tot stand kwam in samenwerking met Bioforum, Boerenbond en ABS, werd het Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting Biologische Teelt (CCBT) opgericht. Het doel van dit Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting is alle bestaande kennis en know-how rond praktijkgericht onderzoek in de biologische landbouw in Vlaanderen samen te brengen.

Met deze beslissing krijgt het Coördinatiecentrum naast middelen voor de algemene werking, ook specifieke middelen voor de uitvoering van projecten rond volgende thema's:

  • Bodemmoeheid in de biologische fruitteeltsector;
  • Stikstofbemesting in de biologische fruitteeltsector;
  • Het aanwenden van groenbemesters in de biologische teelt;
  • De rol van zwavelbemesting in de biologische teelt;
  • De mogelijkheden van tomatenteelt onder koepels in de biologische teelt;
  • De mogelijkheden om de gezondheidstoestand van melkgeiten in de biologische teelt te verbeteren;
  • Het verantwoord gebruik van een uitloop in de biologische pluimveehouderij;
  • Biologisch plantgoed in de aardbeienteelt.

Het Strategisch Plan Biologische Landbouw heeft er voor gezorgd dat de biologische landbouw in Vlaanderen, na verscheidene jaren van stilstand, sinds een drietal jaar terug in de lift zit. Zo is het aantal bedrijven vorig jaar met 10% gestegen tot 282.

"Met deze extra middelen voor praktijkgericht onderzoek wil de Vlaamse regering de biologische landbouwsector helpen om een aantal teelttechnische moeilijkheden, waarmee de sector wordt geconfronteerd, aan te pakken. De Vlaamse regering onderstreept hiermee het belang dat zij hecht aan een professionele begeleiding van deze sector die duidelijk in de lift zit, en een niet te onderschatten rol speelt in de verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouw", aldus minister-president Kris Peeters.

Bron: Politics.be
Publicatiedatum: