Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tunesië gaat voor bio: veel vraag naar dadels en fruit

Tunesië heeft haar competenties op het gebied van biologische producten de afgelopen tien jaar continu uitgebreid. "Biologische producten, bekend onder het label Bio Tunesia, worden steeds belangrijker op de binnenlandse markt en worden steeds meer gevraagd op de internationale markt", zegt Elke Peiler, projectmanager voedingsmiddelensector van het Duits-Tunesische IHK.
 
Dadels zijn een handelsmerk van Tunesië en zijn nauw met het Noord-Afrikaanse land verbonden. In de biologische sector zijn dadels het op één na belangrijkste Tunesische product. In 2011 oogstte men in Tunesië 6.000 ton biologische dadels, waarvan 4.000 ton (67%) werd geëxporteerd. Achtenzestig procent hiervan ging naar Duitsland, 11% naar de VS en 7% naar Marokko.

Momenteel is zo'n 1.000 hectare aan dadelplantages biologisch gecertificeerd. De meeste vindt men in het zuidoosten van Tunesië. Het noordoosten van het land is daarentegen de regio bij uitstek voor de citrusteelt, met name het schiereiland Cap Bon. Zeven producenten hebben het certificeringsproces succesvol doorlopen en exporteren reeds biologische sinaasappelen en citroenen. Het is de bedoeling dat de productie consequent uitgebreid zal worden. Ook in het noorden is de uitbreiding van de biologische teelt op de goede weg. Het gecertificeerde areaal groeide het afgelopen jaar met 2.500 hectare naar 6.000 hectare en zal gebruikt worden voor fruitteelt, groenteteelt en graanbouw, maar ook voor de teelt van medicinale planten en aromaplanten.
 
De biologische sector wordt actief financieel gesteund door de overheid. Het ministerie van Landbouw heeft namelijk ambitieuze plannen: het areaal dat gebruikt wordt voor biologische landbouw en het aantal biologische bedrijven moet groeien. Tot 2014 moeten de exportopbrengsten van momenteel omgerekend 44 miljoen euro gestegen zijn naar circa 60 miljoen euro. Met de huidige exportwaarde in de biologische sector staat Tunesië op de tweede plaats onder de Afrikaanse landen en wereldwijd op de vierentwintigste plaats.
Publicatiedatum: