Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel steun voor reddingsplan tegen uitsterven van bijen in Zuid-Holland

Het reddingsplan tegen het uitsterven van bijen, van de Partij van de Dieren, valt goed bij natuurorganisaties, imkers en biologische fruittelers. Het reddingsplan voor bijen heeft in Zuid-Holland ook politiek brede steun.

De afgelopen acht jaar heeft de mysterieuze verdwijnziekte aan complete bijenvolkeren het leven gekost. Imkers verliezen jaarlijks zo'n 30 procent van hun bijen. De oorzaak lijkt te zitten in meerdere factoren. Gebrek aan voedsel en te weinig verschillende bloemsoorten zijn zeker een oorzaak, gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen waarschijnlijk ook.

Voorzitter Jan Hitzert, van de Bijenhoudersvereniging Dordrecht en Omstreken, denkt dat giftige gewasbeschermers, de zogeheten neo-necticiden, zeker een rol spelen: "Er is discussie of dat wetenschappelijk aantoonbaar is, maar voor ons staat vast dat bepaalde soorten gif de weerstand van bijen verminderen."

De Partij voor de Dieren wil dat de Provincie Zuid-Holland het Rijk oproept om juist die neo-nicotine-insecticiden te verbieden. Daarnaast stelt de partij concrete maatregelen voor: bijvriendelijk beheer van wegbermen (met een totaal oppervlak van ongeveer tweeduizend voetbalvelden) en voorlichting aan terreinbeheerders over goed beheer voor bijen. Daarbij kan gedacht worden aan minder of later maaien.

"Dat heeft absoluut zin. Los van de bekende honingbij zijn er nog 350 andere soorten. Alle bijen zijn afhankelijk van bepaalde bloemen; hoe meer er daarvan terugkomen, hoe beter dat is voor de bijenstand", zegt Hitzert. Voor die bloemen komt extra aandacht in bermen langs provinciale wegen, maar dat kan ook langs boerenakkers en in tuinen.

Het uitsterven van de bijen zou volgens Hitzert een ramp voor de mensheid betekenen: "Zonder bijen geen bestuiving en zonder bestuiving sterft 80 procent van de plantensoorten uit. Deskundigen zeggen dat zonder bijen de wereld binnen vier jaar uitsterft". Het reddingsplan van de Partij van de Dieren noemt hij daarom "een goed plan".

Ook fruittelers, die voor de bestuiving van bloesem afhankelijk zijn van bijen, zien het plan wel zitten. "Sommige collega's, die nu nog gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, zullen een verbod op gif wel ter discussie stellen, maar wij gebruiken het hier al jaren niet", zegt Jan Korteland, fruitteler in Papendrecht.

Biologisch beheer van wegbermen wordt op sommige plekken al toegepast, weet hij: "hier in Papendrecht ook en daar zie je dat het de diversiteit en de hoeveelheid bloemen ten goede komt". Provinciale Staten van Zuid-Holland moeten nog stemmen over het reddingsplan voor bijen, maar dat lijkt een formaliteit te worden.

Bron: RTV Rijnmond
Publicatiedatum: