Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Michaël Wilde over zaadindustrie

Nu ben ik absoluut geen doemdenker, maar...

In Grensverleggers vertellen zes Nederlandse MKB-ondernemers over de dagelijkse praktijk van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Lees hieronder de blog van Michaël Wilde (Eosta-Nature&More).

Nu ben ik absoluut geen doemdenker, maar…

Mag ik jullie even vragen om naar de volgende twee plaatjes te kijken?Op plaatje één is te zien hoe de farmaceutische/chemische industrie inmiddels meer dan 75% van de zaadjes levert aan de telers. Op plaatje twee is te zien dat de diversiteit aan gewassen de afgelopen honderd jaar enorm is afgenomen (Kijk anders even op de Nature & More Facebook-pagina).

Nu ben absoluut niet een 'doemdenker' in tegendeel zelfs, maar ik vind deze ontwikkeling wel zorgwekkend.

Waarom? Nou omdat wij als mensheid langzaam maar zeker afhankelijk worden van een paar enorme, chemische ondernemingen als het gaat om onze voedselvoorziening. Deze grote concerns hebben over het algemeen meer aandacht voor de aandeelhouders dan voor de telers of het milieu. Verder zijn deze bedrijven gebaat bij het verkopen van hun eigen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest dus wordt er weinig nagedacht over natuurlijke weerstand en de vitaliteit van de planten.

Wij leven gelukkig in een vrije wereld met een vrije markt dus als dit soort conglomeraten kleinere zaadbedrijven overnemen is dat legitiem en is er geen biologische haan die er naar kraait... Maar willen wij wel straks in een wereld leven waar dit soort organisaties bepalen wat wij eten?

Wat is dan de oplossing? Laten wij in ieder geval de overige 25 procent van de zaadbedrijven ondersteunen die nog niet in de handen zijn gevallen van deze chemische reuzen. Laten wij nog meer samen gaan werken in de keten tussen zaadbedrijf, boer/teler, handelshuis, groothandel/supermarkt en consument. Er moet een model komen waardoor de dure 'Research & Development' afdelingen van dit soort bedrijven kunnen worden gefinancierd. Meer transparantie zodat uiteindelijk de consument kan bepalen of die een Monsanto tomaat of één van De Bolster of Rijk Zwaan koopt. Tot wij dat voor elkaar hebben zou ik zeggen... koop gewoon lekker, natuurlijk vitale, biologische groenten en fruit. Deze overheerlijke en bijzonder gezonde producten gaan namelijk uit van de kracht en de diversiteit van de natuur.
Publicatiedatum: