Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Investing in Food Security & Food Markets in Africa

FoodFirst Floriade conferentie: dinsdag 19 juni

Dinsdag 19 juni 2012 wordt de FoodFirst Floriade conferentie gehouden. De conferentie gaat over ontwikkelingssamenwerking ten gunste van de landbouwsector in Afrika en hoe deze ingezet kan worden om de voedselzekerheid te bevorderen.

Vaak worden landbouwontwikkeling en voedselzekerheid in één adem genoemd, op 19 juni willen we het verschil in aanpak benadrukken en de gevolgen die dit heeft voor de landbouwontwikkeling en voedselzekerheid. Een landbouwbeleid bijvoorbeeld dat zich richt op industriële ontwikkeling en economische groei ten gunste van de export, vergt een totaal andere aanpak dan een landbouwbeleid dat zich richt op rurale landbouw ten gunste van kleinschalige boeren en lokale voedselzekerheid.

Tijdens de conferentie willen we deze verschillen ter discussie stellen: Welke implicaties hebben de aanpakken voor de lokale bevolking en hun voedselzekerheid? Wat zijn de uitdagingen en geleerde lessen van deze aanpak? En hoe moeten de verschillende actoren te werk gaan? Kan de private sector interveniëren?

Aan deze conferentie doen ook deelnemers aan het Africa Finance & Investment Forum (AFIF 2012) mee. Aan de conferentie gaat een B2B lunch vooraf.

In het programma onder meer:

Ton Dietz leidt de middag in met een presentatie over de onderscheiden vormen van landbouwontwikkeling en de implicaties die deze keuzes hebben op de lokale ontwikkeling. Wat zijn hierbij de beleidsimplicaties en de dilemma's, en welke verschillende rollen liggen er voor het bedrijfsleven?

Stefan Schmitz, adviseur van de Duitse minister van ontwikkelings samenwerking zal spreken over de 700 miljoen die Duitsland vrij heeft gemaakt voor rurale ontwikkeling en voedselproductie. Net als in Nederland is het in Duitsland ook beleid om het bedrijfsleven erbij te betrekken.

Rudy Rabbinge (WUR) geeft een presentatie over uitdagingen en dilemma's van de AGRA programma's (zie ook www.agra-alliance.org/). AGRA richt zich op de ontwikkeling van kleinschalige lokale boeren, duurzame landbouw en voedselzekerheid. Hoe kunnen lokale boeren de samenwerking met de (westerse) private sector aangaan, wat hebben zij nodig?

Diederik de Boer vertelt over een clusteraanpak met business-community partnerships en sustainable business development. Zal de uitkomst zijn dat er een zakelijke elite ontstaat die internationale handel drijft? Of leidt dit ook tot ontwikkeling van de lokale boeren en tot de verduurzaming van voedselzekerheid?

Piet Heemskerk & Elijah Kang'ara komen vertellen over de Africa Agribusiness Academy, een initiatief van alumni aan de Universiteit van Wageningen gericht op kleinschalige landbouwondernemingen ofwel Small and Medium Enterprises (SME). Kang'ara vertegenwoordigd zo'n SME. Hoe verloopt de samenwerking tussen de Afrikaanse en Nederlandse financiers?

Gerard van Empel spreekt over de samenwerking van Rabo Development met de private sector in Afrika, de uitdagingen en geleerde lessen, en hoe dit kan bijdragen aan voedselzekerheid. Hoe kan een grote internationale investeerder samenwerken met de private sector daar?

Graag opgeven via: www.foodfirst.eu/19juni2012

Tijd: Netwerklunch 12:45–14:00 uur en de conferentie om 14:00-17:00 uur, gevolgd door drankjes.

Locatie: Innovatoren, Floriade, Venlo (www.floriade.nl)

Volledig programma en inschrijving: www.foodfirst.eu/19juni2012
Publicatiedatum: